Makedonci sutra odlučuju o imenu države

Preporučujemo

Građani Makedonije će sutra na referendumu odlučivati da li su za to da njihova zemlja promjeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci će na pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” odgovarati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

- -

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspješan moraju da se ispune dva uslova – da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da “za” zaokruži najmanje njih ;451.586.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum objzbjeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i spriječavanje građana da se izjasne.

- -

Dogovorom Makedonije i Grčke, koju su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Alexisa Tsiiprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu “sjeverna”, a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet. Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u “Sjeverna Makedonija”, uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtjevajući da se najprije riješi međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocijenili kao historijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Na referendumu će danas, dan prije, glasati bolesni i invalidi, zatvorenici i državljani Makedonije u inostranstvu.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...