- Advertisement -

Makedonija: Usvojene izmjene Ustava o promjeni imena

Preporučujemo

Dvotrećinskom većinom, poslanici Skupštine Makedonije usvojili su prijedlog izmjena Ustava Makedonije koji vodi ka realizaciji Dogovora s Grčkom prema kojem bi ta država trebala promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija. “Za” je glasalo 80, dok je “protiv” glasalo 39 poslanika, javlja Anadolu Agency.

Zastupnici VMRO-DPMNE tražili su i pojedinačno glasanje, izrazivši sumnje u elektronsko brojanje glasova. No, i nakon pojedinačnog prebrojavanja glasova, utvrđeno je da je “za” glasalo potrebnih 80, od 120 zastupnika, koliko broji makedonsko Sobranje (Skupština).

Skupštinska rasprava o ustavnim amandmanim počela je u ponedjeljak, 15. oktobra, a nastavljena je u petak.

Ustavne promjene su dio Dogovora o rješavanju spora o imenu koji je u junu ove godine postignut sa Grčkom u Prespi. Prema tom Dogovoru, država bi se trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Krajem septembra u Makedoniji je o ovom pitanju održan konsultativni referendum na kojem je učestvovalo 36,91 posto birača s pravom glasa, među kojima se 91,46 posto izjasnilo “za”, a 5,65 posto je bilo “protiv”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...