FOTO I VIDEO Grčki dobrovoljci koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici: Još čuvaju Arkanovu sliku, kokardu i četničke ambleme

preporučujemo

Više od 100.000 ljudi protestovalo je širom Grčke jučer zbog potencijalnog grčkog kompromisa u sporu oko zvaničnog imena susjedne Makedonije. Demonstranti su nosili zastavice sa simbolom antičkog grčkog kraljevstva Makedonija te su uzvikivali: “Makedonija pripada Grčkoj” i “Ruke dalje od Makedonije”.

Washington Post piše da je napadnuta osoba koja je nosila majicu u znak sjećanja na učešće grčkih plaćenika u masakru na bošnjačkim civilima tokom rata u BiH devedesetih godina. Nije rijetkost da se u Grčkoj stalno pojavljuju oni koji koriste bilo izbore bilo demonstracije ili neke druge javne skupove, kako bi podsjetili na dobrovoljce koji su učestvovali u agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici.

Na nogometnoj utakmici Grčka- BiH igranoj krajem 2016. godine, grčki navijači su imali transparent na kojem je pisalo “Nož, žica, Srebrenica”.

”Bili su tretirani kao heroji. Bili su cijenjeni i niko ih, ni u jednom trenutku, nije pokušao spriječiti. Ni u jednom trenutku grčko pravosuđe se nije sjetilo da pokrene istragu protiv njih. Ne nužno protiv njihovog ličnog učešća i zločina, već zbog njihovog znanja o potencijalnim zločinima, tako da bi Grčka mogla pomoći Haškom sudu u istragama”, kazao je novinar Takis Michas u jednom od intervjua za Al Jazeeru.

Grčka Vlada pokrenula je istragu protiv njenih dobrovoljaca 2005. godine. Zatvorena je 2011. godine, a da niko nije saslušan.

Prvo obimno istraživanje uloge grčkih dobrovoljaca u Bosni, a posebno u Srebrenici, sprovela je i objavila istražna grupa XYZ Contagion.

Njihovo istraživanje objavljeno je 2015. godine. Konkretno, “TO ETNOS” je vratio pitanje na površinu u junu 2015. godine, prenoseći dio istraživanja XYZ Contagion. Ovo je dovelo do toga da Tužilaštvo Atine naredi novu preliminarnu istragu. U martu 2017. godine, grčki Helsinški komitet obnovio je zahtjev sa izvještajem od 250 stranica, ali pravosudni sistem nije pokazao nikakav interes za otvaranje slučaja.

Pripadnici Grške dobrovoljačke garde i jedan grčki službenik slikali su se u Srebrenici 11. jula 1995. godine. Oni su u ovaj gradić ušli zajedno sa jedinicama kojima je komandovao ratni zločinac Ratko Mladić.

To su Spyros Tzanopoulos (narednik i član ekstremne desnice Zlatne zore), Dimitris Zavitsanos (glavni narednik), Anna Florin, Schisas Vasilis, Kyriakidis, G. Lymperidis i Charalambos Dimoulas.

U grčkim medijima prije dva mjeseca, ponovo je aktuelizirana tema o učešću grčkih dobrovoljaca u agresiji na BiH.

-1993. godine, kada je srpska ofanziva u Bosni i Hercegovini napredovala u Bosnu je stigla prva grupa grčkih dobrovoljaca. Marta 1995. godine, na zahtjev samog Ratka Mladića formirana je i Grčka dobrovoljačke garde (GVG). Jedinica se sastojala od oko 100 vojno obučenih Grka koji su odlučili da podrže svoju srpsku “pravoslavnu braću” – kako se Grci i Srbi često pozivaju jedni druge u svom rat protiv muslimanske zajednice u Bosni. Neki su bili plaćenici, ali su drugi otišli u Bosnu da bi propagirali svoju ideologiju i politiku. Mnogi su održavala i sada održavaju odnose sa Zlatnom zorom.

Član GVG Michalis Mavrogianakis kaže: “Ja, kao i mnogi drugi grčki dobrovoljci, pripadamo političkoj ideologiji i konkretno Zlatnoj zori – i zato smo išli tamo u Bosnu”, pišu grčki mediji.

Prostorije Zlatne zore u Atini 

Pripadnici Zlatne zore, što je posebno opasno, nadahnjuju se (ne)djelima Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zločina nad Bošnjacima i muslimanima uopće u Drugom svjetskom i posljednjem ratu. U prostorijama Zlatne zore u Atini, nalaze se Arkanova slika, četnička šubara s kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

Nacistički pozdrav pripadnika Grčke dobrovoljačke garde u Vlasenici, proljeće 1995. godine (izvor: XYZ)

-Vlasenica je vožnje oko jednog sata od Srebrenice. Tamo je GVG osnovana marta 1995. u sklopu Drinskog korpusa. U vrijeme masakra u Srebrenici bilo je prisutno 10 do 12 pripadnika Garde. U presretnutim telefonskim razgovorima čuo se Mladić koji naređuje trupama da podignu grčku zastavu u Srebrenici da bi pohvalili “hrabre Grke koji se bore na našoj strani.”

Jedan od dobrovoljaca, Vasilios Schizas, postavio je svoju sliku na Facebooku. Drži svinjsku glavu sa opisom “Sebrenica 1995. Glava svinje se redovno koristi kao prijetnja muslimanima, a odnosi se na zabranjenu konzumaciju svinjetine u islamu. Grčko prisustvo u Srebrenici dodatno dokazuje komandant Drinskog korpusa Zvonko Bajagić u svom svjedočenju tokom suđenja Karadžiću u Haškom tribunalu. Grčki mediji nikad nisu objavili ovo svjedočenje, pišu grčki mediji.

Zvonko Bajagić, Ratko Mladić i Antonis Mitkos, Srebrenica, 11. juli 1995.

Prema svjedočenju Zvonka Bajagića u Haškom tribunalu, jedan od njegovih grčkih saputnika snimio je fotografije u Novoj Kasabi 12. jula. Brigadni general Drinskog korpusa Vujadin Popović požurio je da spriječi pripadnika GVG da slikaju i zatražio oduzimanje fotoaparata. Bajagić je, međutim, garantovao da ove slike “niko neće vidjeti”, a član GVG-a držao je kameru.

Kada je 2003. godine jednog od članova GVG-a uhapsila grčka policija zbog trgovine anaboličnim steroidima, u njegovom stanu je pronađeno oko 80 slika iz masakra Bošnjaka civila u Bosni.

Na sudu je bivši član GVG rekao da “nije bio prisutan u ubistvima prikazanim na slikama” i taj je dokaz odbačen. Međutim, sumnja se da li bi to mogle biti slike koje su snimljene sa kamere koju je Popović pokušao oduzeti 12. jula 1995. Možda su to slike koje bi mogle poslužiti kao čvrsti dokaz za učešće članova GVG u genocidu u Srebrenici, piše novinar Petros Konstantinidis.

(Edina Latif)

 

 

 

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...