Makedonski predsjednik odbio potpisati ukaz o sporazumu s Grčkom

Preporučujemo

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o konačnom sporazumu između Makedonije i Grčke, a koji se odnosi na višedecenijski bilateralni spor o imenu Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanov je u pisanom saopćenju medijima naveo da neće potpisati sporazum koji su postigle vlade Makedonije i Grčke jer smatra da za to nema ustavni osnov.

“Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, donio sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma kojeg je Skupština Republike Makedonije usvojila na sjednici održanoj 20. juna 2018. godine“, naveo je Ivanov u saopćenju.

On je također poručio da ne prihvata promjenu Ustava u cilju promjene ustavnog imena Makedonije, niti ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grčke. Dodao je da odgovornim za takva djela prijeti zatvorska kazna.

Predstavnici vlada Makedonije i Grčke su 17. juna potpisale, a makedonsko Sobranje je tri dana kasnije ratificiralo bilateralni sporazum kojim se rješava višedecenijski spor o nazivu Makedonije koja bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija. Opozicija je bojkoritala sjednicu na kojoj je parlament ratificirao taj dokument.

Grčka je najavila da će postignutim sporazumom odustati od blokade integracije Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...