Malešević: Zakon o ćirilici mora da dobije potvrdu Ustavnog suda

Preporučujemo

U Banjaluci je formirana radna grupa za pripremu izrade Zakona o ćirilici, koji će se raditi dugo jer RS želi zakon koji će biti usvojen u Narodnoj skupštini i dobiti potvrdu Ustavnog suda da je ustavan, izjavio je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Prema njegovim riječima, takav zakon nije lako napraviti, te napomenuo da u Srbiji na tome rade već dvije godine, piše BHRT.

“Da je lako napraviti taj zakon Srbija bi to uradila za mjesec dana. Oni rade na tome oko dvije godine i taj akt još nije prošao parlamentarnu proceduru”, rekao je Malešević.

Malešević je istakao da se u formiranoj radnoj grupi nalaze stručnjaci za jezik i istaknuti pravnici.

Dodao je da, iako su ćirilica i latinica ravnopravna pisma prema Ustavu, mali broj ustanova ima natpise na ćirilici, te da je važno da se to pismo zaštiti.

“Prođite kroz grad (Banjaluku), pa ćete vidjeti šarenilo, iako su ćirilica i latinica ravnopravna pisma po Ustavu. Imate ćirilične natpise na Domu sindikata i još ponekoj ustanovi ili radnji, gdje je to čovjek iz nekih ličnih razloga stavio.

Premijer RS Željka Cvijanović nedavno je rekla da je u pripremnoj fazi zakon kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, te je istakla da će Ministarstvo prosvjete i kulture biti predlagač ovog zakona.

Bošnjački zvaničnici u RS ističu da su najave usvajanja zakona u RS, po kojem bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo, neustavne, budući da su latinica i ćirilica po Ustavu ravnopravna pisma.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...