Malo poznati detalj iz karijere Alexa Fergusona

Preporučujemo

Kada kažete fudbalski trener – mnogi će prvo pomisliti na Alexa Fergusona, možda ponajboljeg menadžera i stratega naših generacija.

Na kormilu Manchester Uniteda osvojio je sve što se može osvojiti, a u fudbalu bi možda ostao i duže da nije preminula sestra njegove supruge – zbog čega se povukao iz posla, objavila je N1.

- -

Nakon gubitka suprugine sestre blizanke Ferguson je odlučio razvući zavjesu na svoju menadžersku karijeru koja je trajala više od dvije decenije. Desilo se to 2012. godine.

Međutim, kada uđete u dom Alexa Fergusona – uopće nemate predstavu da se nalazite u mjestu prebivališta fudbalske legende.

Razlog je opet njegova supruga.

Medalje, trofeji, posteri, uspomene koje ga vežu za teren uopće ne postoje u kući Fergusona. Naime, to je rezultat dogovora između njega i Cathy Ferguson.

- -

“Mojoj supruz sve to smeta. Nevjerovatna je, ja kući ne smijem ponijeti ni fudbalsku knjigu niti magazin. Ako bih to donio kući – pitala bi me šta taj predmet radi tu”, ispričao je Ferguson u svojoj autobiografiji.

Njih dvoje su u braku od 1966. godine, a Cathy ni na koji način nije impresionirana njegovim dostignućima kao trenera Manchestera.

“Kada ju je Alistair Campbell nazvao da sa njom razgovara o mom viteštvu, ona je pitala ‘zar ne mislite da mu je to previše nagrada'”, otkrio je Ferguson.

Kao menadžer sa Manchester Unitedom osvojio je 40 trofeja, uz ‘more’ individualnih nagrada. Niti jedan trener u historiji nema više nagrada ‘menadžer mjeseca’ od Fergusona.

Međutim, njegovoj supruzi Cathy trebamo biti zahvalni što je 2002. godine odvratila Alexa da se povuče iz menadžerskog posla.

“Ona me svako jutro u 7 izbaci iz kreveta i pošalje me na trening”, otkrio je Ferguson.

Sestra Catyh Ferguson preminula je 2012. godine, a da se to nije desilo – Ferguson bi najvjerovatnije, kako je otkrio, ostao menadžer Uniteda.

“Uvijek je stajala iza mene. Čak i kada bi kući došao u dva-tri sata ujutro, bila bi budna – samo da me pozdravi”, otkrio je Ferguson.

Trener je sada povremeni gost predavač na Harvard Business School, ali i dalje ima rolu u Manchester Unitedu – čiji je ambasador.

(IndexBH)

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...