Maratonci iz Goražda krenuli prema Potočarima

Preporučujemo

U Posestri kod Goražda označen je start 3. maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica.

Uz podršku Vlade BPK-a Goražde, Grada Goražda i Muftijstva gorađdanskog, maraton organizuje Atletski klub “Goražde“, a u njemu učestvuje oko 20 atletičara.

Predsjednik kluba, Zaim Šuman, kaže da je i Goražde bilo u sličnoj situaciji tokom rata, te da stanovnici tog grada danas najbolje razumiju bol i tugu Srebreničana.

“Želim da napomenem da ovaj maraton, ova misjia predstavlja sve građane našeg grada i našeg kantona. Mi idemo u ime svih, ne samo u ime Atletskog kluba Goražde, da prenesemo jednu snažnu podršku iz našeg grada da suosjećamo s njima i da ih nećemo nikada zaboraviti“, izjavio je Šuman pred polazak, prenosi Anadolija.

Stazu dugu oko 180 kilometara maratonci namjeravaju preći za dva dana. Prije nego što su napustili Goražde učesnici su položili cvijeće na spomenike ubijenoj djeci, te braniocima Goražda, a njihov dolazak u Žepu očekuje se u večernjim satima.

Nastavak maratona planiran je za sutra, kada bi između 18 i 19 sati maratonci trebali stići u Potočare.

Pamćenje genocida u Srebrenici je obaveza svih nas i Muftijstvo goraždansko uvijek će podržavati ovakve projekte, pogotovo nakon podizanja Memorijalne šume 8372, koji će trajno podsjećati na Srebrenicu i Goraždane vezati za Potočare, poručio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Dobro je da su naši momci odlučili da to bude odavde. Ovo je njihov projekat, ovo nije projekat muftijstva, nije ničiji nego njihov projekat, a mi smo ih samo podržali u jednoj plemenitoj ideji koja ima za cilj da čuva naša sjećanja na ono najgore što čovjek čovjeku može uraditi, a to je zločin genocida“, istakao je Pitić.

Maratonce su ispratili i članovi Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...