Marinko Čavara: Ne mogu vjerovati da Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu

preporučujemo

Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara prokomentirao je najavu lidera DF-a Željka Komšića o ponovnoj kadidaturi za člana Predsjedništva BiH, piše radiosarajevo.ba.

“Ne mogu vjerovati da gospodin Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu. To je neprihvatljivo u ovoj situaciji ako znamo kakav je ustroj ove zemlje. Samo oni koji mrze BiH mogu tako nešto najavljivati. Jasno je da određene strukture u bošnjačkom narodu žestoko jačaju bošnjački nacionalizam koji na neki način podstrekuje radikale u srpskom narodu na otcjepljenje, a hrvatski narod pokušavaju otjerati u treći entitet”, izjavio je Čavara.

On smatra da će ovaj put “ta jedna licemjernost biti prepoznata dodavši  “to nije odraz demokratije već destrukcije postojećeg ustroja i mira u BiH”.

Govoreći o usloženim odnosiam u Parlamentu, Čavara je kazao je da je 27. decembra sazvao sastanak s dopredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović, premijerom i dopremijerima FBiH, te rukovodstvima oba doma Parlamenta iz parlamentarne većine.

“Pokušao sam da se prevaziđu različita stajališta i poglede na funkcioniranje Parlamenta. Međutim pokazalo se da samovolja SDA rješava samo ono što joj je u interesu, a sprječava funkcioniranje Federalne televizije u skladu sa zakonom, FUP-a i Razvojne banke. Također, imali smo i pokušaje vrijeđanja hrvatskog identiteta na način da se sve hrvatsko briše pa smo imali i određenu nacionalističku eskalaciju u Parlamentu. Nije se našlo načina kako to prevazići, pa sam potaknuo direktne razgovore između Vlade i Parlamenta”, rekao je Čavara.

Komentirajući SDP-ov prijedlog zakonao izbornim jedinica kazao je da je cilj da se destabilizira parlamentarna većina.

“Oni u tome dobro uspijevaju zbog ponašanja SDA. Njihov prijedlog zakona o izbornim jedinicama je apsolutno neustavan. Ali u ovoj državi je moguće da se javno govori suprotno ustavu”, zaključio je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik FBiH.

Najnovije

Zašto niko nije uhapšen zbog uništavanja Fabrike duhana Sarajevo?

Proteklih dana policija je uhapsila skoro kompletan menadžment jedine domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek, usred svjetske pandemije koronavirusa čiji se...