Marinko Čavara: Ne mogu vjerovati da Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu

Preporučujemo

Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara prokomentirao je najavu lidera DF-a Željka Komšića o ponovnoj kadidaturi za člana Predsjedništva BiH, piše radiosarajevo.ba.

“Ne mogu vjerovati da gospodin Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu. To je neprihvatljivo u ovoj situaciji ako znamo kakav je ustroj ove zemlje. Samo oni koji mrze BiH mogu tako nešto najavljivati. Jasno je da određene strukture u bošnjačkom narodu žestoko jačaju bošnjački nacionalizam koji na neki način podstrekuje radikale u srpskom narodu na otcjepljenje, a hrvatski narod pokušavaju otjerati u treći entitet”, izjavio je Čavara.

- -

On smatra da će ovaj put “ta jedna licemjernost biti prepoznata dodavši  “to nije odraz demokratije već destrukcije postojećeg ustroja i mira u BiH”.

Govoreći o usloženim odnosiam u Parlamentu, Čavara je kazao je da je 27. decembra sazvao sastanak s dopredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović, premijerom i dopremijerima FBiH, te rukovodstvima oba doma Parlamenta iz parlamentarne većine.

“Pokušao sam da se prevaziđu različita stajališta i poglede na funkcioniranje Parlamenta. Međutim pokazalo se da samovolja SDA rješava samo ono što joj je u interesu, a sprječava funkcioniranje Federalne televizije u skladu sa zakonom, FUP-a i Razvojne banke. Također, imali smo i pokušaje vrijeđanja hrvatskog identiteta na način da se sve hrvatsko briše pa smo imali i određenu nacionalističku eskalaciju u Parlamentu. Nije se našlo načina kako to prevazići, pa sam potaknuo direktne razgovore između Vlade i Parlamenta”, rekao je Čavara.

Komentirajući SDP-ov prijedlog zakonao izbornim jedinica kazao je da je cilj da se destabilizira parlamentarna većina.

- -

“Oni u tome dobro uspijevaju zbog ponašanja SDA. Njihov prijedlog zakona o izbornim jedinicama je apsolutno neustavan. Ali u ovoj državi je moguće da se javno govori suprotno ustavu”, zaključio je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik FBiH.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...