11 C
Sarajevo
Subota, 23. Januara 2021
Naslovnica BiH Markoviću smanjena kazna za brutalno premlaćivanje sugrađanke Biljane Keserović

Markoviću smanjena kazna za brutalno premlaćivanje sugrađanke Biljane Keserović

23

Slobodan Marković (58) iz Banje Luke osuđen je u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je drvenom palicom pretukao sugrađanku Biljanu Keserović.

Sud je prekvalifikovao optužnicu i Markovića je, umjesto za pokušaj ubistva, za šta ga je optužnicom teretilo tužilaštvo, osudio za nanošenje teške tjelesne povrede.

Markoviću je do sada suđeno dva puta i oba puta je osuđen na po pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Keserović.

Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje.

Branilac optuženog Miljkan Pucar najavio je žalbu na presudu jer smatra da je, s obzirom na prekvalifkiaciju djela, kazna previsoka.

– Tužilaštvo je uporno u tome da dokaže da se radi o pokušaju ubistva, a mi od početka tvrdimo da se ne radi o tom krivičnom djelu. Tužilaštvo nije u obzir uzelo činjenicu koju je Vrhovni sud naveo u rješenju ukinute presude da je sporna palica bila obmotana debelom čohom i najlonom. Samim tim s takvom palicom teško je naijeti ozbiljne povrede – rekao je Pucar.

Prema presudi, Marković je Keserović napao 5. decembra 2016. godine u podzemnoj garaži u banjalučkoj ulici Svetozara Markovića. Navodi se da je napad isplanirao, pa je pod točak njenog “peugeota308” postavio komad drveta kako ne bi mogla pokrenuti vozilo. Kada je sišla u garažu ona je bezuspješno pokušavala da krene, pa je izašla iz auta i sagnula se da vidi u čemu je problem. Tad se Marković iznenada pojavio, napao je i udario u glavu drvenom palicom dugom 73 centimetra koja je bila obložena najlonom. Od udarca je nesretna žena pala na beton, a Marković je nastavio da je tuče. Udarao je po glavi i cijelom tijelu, a nakon nekoliko udaraca ju je podigao i pokušao da ugura u vozilo.

U tome nije uspio jer se ona opirala i ponovo pala na beton. Nasilnik joj je tad stao nogom za vrat i nastavio da je tuče klečeći na njoj. Uhvatio ju je za vrat i zavezao joj je platno preko usta da ne bi galamila, ali ga je ona skinula i počela da doziva u pomoć. Njene pozive u pomoć čuli su komšije Nemanja Cigojević i Darko Kremenović, koji je advokat. Kada je vidio Markovića da sjedi na ženi, Cigojević je povikao “šta to radiš čovječe”, pa je nasilnik krenuo bježati. On i Kremenović su potrčali za njim i uspjeli su stići iavladati, te su ga zadržali do dolaska policije.

Motiv napada i brutalnog premlaćivanja Biljane Keserović nije naveden u optužnici niti je naveden u presudi.

Marković je nakon zločina pritvoren, ali je kasnije odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske pušten da se brani sa slobode.