Mašović: Pet godina mog mandata je bilo u privremenom finansiranju; Ko misli da je slučajno vara se

Preporučujemo

Uspostava jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) jedan je od najbitnijih pokazatelja državnosti naše zemlje, poručio je generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Hayatovoj emisiji ‘Dobar dan BiH’.

Pored toga, kako kaže Mašović, OS BiH predstavljaju i sve građane, te su najveći rezultat u postdejtonskoj BiH.

- -

-Činjenica je da imamo jednu vojnu silu je najbolja prevencija i borba protiv intencija pojedinih političara koji imaju želju da krenu u proces razgradnje BiH-naveo je on.

Podvukao je kako su OS BiH jedan od najboljih ambasadora na međunarodnom platu.

Kada je riječ o modernizaciji, Mašović navodi da se ona zasniva na pomoći međunarodne zajednice, što je pogrešan pristup za jednu državu.

– A teško da će doći do promjene u raspodjeli budžeta, sudeći prema intencijama i razumjevanju političkih dešavanja. Žao mi je što su OS BiH u ovih šest godina mog mandata, koji su obilježeni možda i najvećih uspjesima, zanemarene od države, ne svih, ali da od onih koji imaju intenciju da, kroz narušavanje Oružanih snaga, naruše i državu-dodaje Mašović.

Pojasnio je kako su budžetska izdvajanja iznosila 1,40 u odnosu na GDP, a sada 0,82 posto, što su najniža izdvajanja u Evropi i šire.

– Neophodan budžetski okvir je drugačiji kako bi bili spremni za budućnost. Često raspravljamo o prošlosti, a malo razmišljamo o budućnosti i izazovima u narednih pet do 10 godina, što je ključno za BiH-podcrtao je on.

Kako kaže, kada imate jake OS BiH, imate i najjači instrument u rukama s kojima možete utjecati na izazove te voditi računa o potrebama građana.

Govoreći o skoro šest godina njegovog mandata, rekao je da je ponosan na sve postignuto, a da je moglo i bolje uz veću podršku.

-U toku šest godina mog mandata, pet je bilo u uslovima privremenog finansiranja. Ko misli da je to slučajno, vara se. To je sistemski pristup onih koji ne žele dobro državi, ne žele jake snage BiH te glorifikuju vojske susjednih država. To govori o namjerama pojedinih politika koji ne žele dobro državi-poručio je Mašović.

Šta očekuje od Kneževića?

Susjedne države, tačnije Srbija i Hrvatska, izdvajaju više od milijardu eura direktnih prihoda za potrebe vojske, ali naša država dosta manje.

Kako je podcrtao, potrebna je veća fokusiranost na budućnost jer političari i mediji često intenciju vide u vidu oslanjanja na druge.

Generalpukovnik smatra da je potrebno nastaviti put prema Evropskoj uniji i NATO, ali je potreban i jak sistem koji neće ovisiti o drugima.

– Naša prošlost govori da se ne možemo pouzdati na druge. Vojne snage su obilježje moći. Ako ste vojno jaki, imate mogućnost da zaštitite svoje građane-napominje te dodaje: Spriječili smo utjecaj politike na dešavanja unutar Oružanih snaga.

Navodi i kako garant suvereniteta ne može biti niko drugi nego OS BiH.

Gojko Knežević je imenovan za načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, a Mašović je za Hayat izdvojio i koja očekivanja ima od njega:

– Očekujem da bude jasan u implemetaciji Zakona o odbrani i Zakona o službi, odnosno o NATO putu, jačanju partnerstva sa Amerikom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Turskom te zemljama u regiji, te da radi na povećanju broja pripadnika koji se školuju na akademijama širom svijeta-zaključio je on.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...