Masovna grobnica na području Drvara: Iz jame ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba

Preporučujemo

Iz prirodne jame Golubnjača na području Drvara ekshumirani su posmrtni ostaci deset žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Riječ je uglavnom o kompletnim posmrtnim ostacima. Prema našim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama iz proteklog rata. Posmrtni ostaci pronađeni su na 64 metra dubine. Ekshumacija još nije završena i bit će nastavljena i u narednom periodu”, istakla je Čengić.

- -

Naglasila je da se radi o primarnoj masovnoj grobnici. Izvučena su i neeksplodirana sredstva koja su otežavala rad ekipama na terenu.

Čengić je kazala da je riječ o visoko-rizičnoj ekshumaciji. U jami su pronađene i velike količine smeća.

“Oko 800 metara od ove jame, gdje sada radimo, 2001. godine pronađena je jama iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 19 žrtava. Nakon ove ekshumacije, koja je u toku, planirano je da se radi na jami Ataševac, koja je udaljena od ovog mjesta oko tri kilometra”, dodala je Čengić.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...