Masovno hapšenje zbog radnog iskorištavanja ukrajinskih izbjeglica

Preporučujemo

Španska policija razbila je kriminalnu grupu za koju tvrde da je vodila tri ilegalne tvornice duhana, a u kojima su ukrajinske izbjeglice radile u izuzetno lošim uslovima.

Operacije su provedene u tri regije Španije, u kojima su uhapšene 27 osobe. Grupa je navodno krijumčarila velike količine duhana pretvorenog u krivotvorene cigarete.

Tvornice su proizvodile više od pola miliona kutija cigareta dnevno, koje su se prodavane diljem Španije i inostranstva.

Policija je kazala da Ukrajinci, koji su pobjegli od ruske invazije na njihovu zemlju, žive “stisnuti” u montažnim skloništima unutar tvornica.

Radili su dugo i nisu nigdje izlazili, kako bi izbjegli otkrivanje, jer su neki ilegalno ušli u zemlju.

U međuvremenu su šefovi organizacije uživali u “luksuznom životu”, navodno su prali novac za svoju operaciju šverca duhana, piše BBC.

Vlasti su tokom racije zaplijenile duhanske proizvode u vrijednosti od 37,5 miliona eura, luksuzna vozila, nakit i velike količine gotovine. Pretraženo je više od 20 domova, industrijskih objekata i trgovina.

Prva tajna tvornica pronađena je u šupi za piliće u blizini Seville na jugu krajem 2021. – što je navelo vlasti da otkriju dvije druge operacije, u istočnoj regiji Valencije i La Rioji na sjeveru.

Policija je rekla da je banda također diverzificirala proizvodnju razvojem velikih plantaža marihuane.

Istrazi je pomogla europska policijska agencija Europol.

Prema Ujedinjenim narodima, postoji gotovo osam miliona registriranih ukrajinskih izbjeglica širom Europe, koji su pobjegli od ruske invazije u februaru 2022. U Španiji ih je registrirano više od 160 hiljada.

U novembru su zastupnici Europskog parlamenta izvijestili da je radno iskorištavanje Ukrajinaca u porastu, upozorivši da hitnost njihove situacije i jezične barijere ponekad prisiljavaju izbjeglice da prihvate neformalni i nedovoljno plaćeni posao.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...