MCP – Pismenost treba postati stvarnost za sve

Preporučujemo

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je da se Međunarodni dan pismenosti obilježava svake godine 8. septembra, a da je ove godine fokus na višejezičnosti.

Navode da je prihvaćanje jezične raznolikosti u obrazovanju i razvoju pismenosti ključno za rješavanje problema sa pismenošću i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

- -

Također, ističu da zbog sve većih izazova globalizacije i digitalizacije gotovo 40 posto svjetske populacije nema pristup učenju na jeziku koji govore ili razumiju. To predstavlja ozbiljan problem jer UNESCO zagovara obrazovanje pismenosti na maternjem jeziku učenika kao optimalan način za sticanje vještina pismenosti i poboljšanje kvaliteta učenja.

– Pismenost je polazna osnova za bilo koji oblik kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja i moramo podržati i povećati brojne inicijative širom svijeta koje nastoje da pismenost postane stvarnost za sve – poruka je generalne direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je sve institucije, organizacije i inicijative da daju svoj doprinos u promociji opismenjavanja i oplemenjivanja bh. stanovništva svih životnih dobi i pozdravlja svaku plemenitu akciju usmjerenu na razvoj njihovih vještina potrebnih za ulazak na savremeno tržište rada, saopćeno je iz te institucije

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...