- Advertisement -

Međunarodna operacija “Nasljednik”: U BiH uhapšene tri osobe, drogu prodali istražiteljima SIPA-e

Preporučujemo

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga. Ova akcija provodi se u okviru međunarodne operacije kodnog naziva “Nasljednik”.

Pretresi se vrše na tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni.

Uhapšeni su  Lazarević Stjepan, zv. „Braco“, rođen 1953. godine na Palama,  Segić Bojan, zv. „Debeli“, rođen 1977. godine u Prnjavoru i Tomić Vlastimir, zv. „Šuker-Šuca“, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizirali policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS, u saradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem  velikih količina opojne droge marihuana „skunk“, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, sa povećanom razinom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te djelom prodaje u BiH, a djelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3000 eura.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge. Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...