Međunarodni dan borbe protiv mina: FUCZ demonstrirala načine rada

Preporučujemo

U sklopu obilježavanja 4. aprila, Međunarodni dan borbe protiv mina, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite demonstrirali su danas način rada u humanitarnom deminiranju, video prikazima aktivnosti i izložbom opreme FUCZ.

“Danas smo u Sarajevu kako bi pokazali građanima kako to cijeli svijet radi”, rekao je predstavnik FUCZ Enver Grahić.

- -

“Tu smo da demonstriramo građanima kako radi i kako funkcioniše jedan deminer cijeli dan”, objasnio je on i dodao da se tu nalaze timovi sa pregama, kao i demonstracije kako psi pronalaze mine.

Pored dva tima sa pregama, građani su imali priliku vidjeti i avio-bombe, ručne bombe, rakete i druga eksplozivna sredstva.

Bosna i Hercegovina je jedna od najzagađenijih u Europi, kada govorimo o zastupljenosti mina.

Prema podacima, trenutna veličina minski sumnjivog područja u Bosni i Hercegovini je 1.218,50 km² ili 2,4 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH.

- -

Kroz rad sistematskog istraživanja definirano je 9.400 opasnih mikro-lokacija na kojima se procjenjuje, oko 120.000 mina/ NUS-a.

Trenutna veličina sumnjive površine od kasetne municije u BiH iznosi 10,50 km².U bazi podataka (BHMAIS) trenutno je registrirano 19.185 minskih polja, što predstavlja oko 60 posto od njihovog ukupnog broja.

Lokacije zagađene minama i NUS-om izravno utječu na sigurnost od oko 540.000 ljudi.

(M.I.)

Najnovije

Biden poručio: Usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje “jasnu poruku” o američkom vodstvu svijetu

Predsjednik SAD-a, Joe Biden rekao je u saopćenju u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje...