Meduza koja može vječno živjeti

Preporučujemo

Turritopsis dohrnii je besmrtna meduza. Vrsta je koja živi u Sredozemnom moru i u vodama Japana i koja krije tajnu vječnog života. Ona je razvila metodu pomlađivanja i vraćanja u stanje spolno nezrele jedinke.

Ova meduza ima oblik zvona, široka je maksimalno 4,5 milimetara i obično je isto toliko visoka. U toplijoj vodi njezino prozirno tijelo postaje jako crvene boje. Vjeruje se da je porijeklom iz Tihog oceana, a da se proširila zahvaljujući migracijama i moreplovcima.

Počeo ju je proučavati 1979. godine japanski profesor Shin Kubota sa Sveučilišta u Kyotu. O njoj je 1996. godine objavljena i studija. Nažalost, istraživanje ove meduze danas sporo napreduje.

Turritopsis dohrnii kao i većina obrubnjaka prolazi stadij polipa i stadij meduze. I dok svi ostali umiru, turritopsis dohrnii ima sposobnost ponovo postati polip. Dok ostale meduze nakon mriješćenja ugibaju tzv. besmrtna meduza potone na morsko dno gdje se njeno tijelo uvlači u sebe odnosno vraća se u fetalni stadij.

Pretvara se u želatinoznu grudicu, nalik amebi. U nekoliko dana ta grudica formira vanjsku ljušturu. Tada iz tih gomolja izlazi nešto kao korijenje, čime se ona učvršćuje za podlogu. Gomolji se produžuju i opet nastaje polip. Novi polip rađa nove meduze i proces se ponavlja. To tako može ići u nedogled, ako meduza ne strada od predatora. Čak i ako je povrijeđena ona se opet povlači na morsko dno i postaje polip.

Ipak, ako je povrijeđena, ako joj ne odgovaraju temperatura vode ili salinitet ova meduza ne može u potpunosti kontrolirati svoju sposobnost. Ali ako joj svi uvjeti odgovaraju, njezina transformacija će proći bez problema. piše OddityCentral.

Najnovije

Zmajići savladali Sloveniju, Eurogol Bašića

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine do 21 godine savladala je u prijateljskom susretu odgovarajuću selekciju Slovenije rezultatom 3:2. Krenula je...