Medvedev ponovo prijeti: Sve veća mogućnost nuklearnog sukoba

Preporučujemo

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla.

Tvrdi da svaka nova isporuka stranog oružja Ukrajini približava svijet “nuklearnoj apokalipsi”.

“Da li je prijetnja nuklearnog sukoba iščezla? Ne, nije. Povećana je“, rekao je Medvedev.

Bivši ruski predsjednik to je izjavio u intervjuu za ruske medije, prenosi Nova.rs.

„Svaki dan stranog slanja naoružanja Ukrajini na kraju će približiti tu nuklearnu apokalipsu“, upozorio je ruski političar.

Medvedev smatra da je Ukrajina dio Rusije. Kaže da je “zbog geopolitičkih i historijskih razloga ruski narod podijeljen vještačkim granicama”.

On kaže i da Moskva ne bi mogla da “dopusti Kijevu da postane članica NATO i u tom slučaju pokrene opsežnu operaciju protiv Rusije pod okriljem Sjevernoatlanske vojne alijanse”.

“Moskva je pokušala da shvati kako je za Zapad moguće članstvo Ukrajine u NATO, s obzirom na to da Ukrajina ima sopstveni kompleks za nuklearno oružje“, rekao je Medvedev.

Istakao je da bi tada Rusija morala da se suoči sa susjedom koji „nije samo članica neprijateljskog bloka, već također planira da proizvodi nuklearno oružje“.

Pored toga, Medvedev je za ruske medije iznio tvrdnju da će se Zapad miješati u predsjedničke izbore u Rusiji 2024. godine.

Kaže da su to uvijek radili od raspada Sovjetskog saveza.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...