Medvedev zaprijetio Hagu napadom hipersoničnim projektilima: Pažljivo pogledajte u nebo

Preporučujemo

Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom Vijeću za sigurnost Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio oko Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u petak izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je optužen da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to “tek početak”. Medvedev je u posljednjoj objavi komentirao sistem međunarodnog prava i međunarodne institucije za koje navodi da nisu učinkovite.

“Raspala se Liga naroda, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN-a, konvencije i drugi međunarodni akti danas se teško usvajaju, postoji potpuni angažman i diktat skupine anglosaksonskih zemalja”, naveo je Medvedev.

Dodao je da je glavna mana sistema međunarodnog javnog prava neučinkovitost.

“Države ne žele provoditi akte Opće skupštine UN-a. Jednak nema moć nad jednakim”, navodi Medvedev koji dalje poručuje da je ICC “beskorisan” te da je nastao na temelju Rimskog statuta kojemu nisu pristupile najveće države.

Dodaje da je njegova učinkovitost nula.

“Ovo nisu sudovi u Nürnbergu i Tokiju stvoreni ad hoc. Ili čak sumnjivi sud za Jugoslaviju”.

Kaže i da je državama i njihovim čelnicima moguće suditi samo u dva slučaja:

“Kada je sama zemlja silno oslabila, gotovo izgubila suverenitet i odlučila sama sebi priznati sud. Kada je zemlja izgubila rat i kapitulirala”.

Medvedev navodi da je sud izgubio autoritet nakon američkih misija u Afganistanu i Iraku te da tada nisu procesuirani američki zločini, a sada žele suditi “predsjedniku druge nuklearne sile”.

“Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne. Uostalom, ovo je urušavanje temelja, načela prava”, piše Medvedev i dodaje:

“Dolazi sumoran pad cijelog sistema međunarodnih odnosa. Povjerenje je nestalo”.

Dodaje da su se sudije ICC-a uzalud uzbudili pa je zaprijetio Haagu napadom hipersoničnim projektilima.

“Ajme, gospodo, svi hodaju pod Bogom i raketama. Sasvim je moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog “Oniksa” iz Sjevernog mora s ruskog broda na Haškom sudu. Ne mogu ga pobijediti, nažalost. A sud je samo jadna međunarodna organizacija, a ne stanovništvo NATO države. Dakle, rat neće početi. Oni će se bojati. I nitko neće požaliti. Dakle, građani sudije, pažljivo pogledajte u nebo”, poručio je Medvedev.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...