Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Preporučujemo

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu SDA, o čemu je zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke. Dan kasnije iz SDA saopštenje da je njegova kandidatura odbačena, jer nije imao dovoljno glasova. Predsjednik SDA ostaje Bakir Izetbegović.

Za ovjeru kandiature prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Mehmedović kaže kako su se pravila mijenjala u hodu.

– Sjetimo se da je Predsjedništvo smijenilo nekoliko regionalnih odbora SDA u RS. Nakon toga donijeli su nova pravila izbornog postupka i instrukcije za kandidiranje. To je bilo je nedorečeno i tumačilo se kako ko umije. Nastojao sam skupiti 30 potpisa Glavnog odbora i to sam uspio. Kada se saznalo za moju nominaciju za predsjednika SDA smijenio se Glavni odbor. Nakon toga kada sam vidio da su dobili instrukcije iz Glavnog odbroa i da ne smiju potpisati moju nominaciju, pristupio sam obilasku terena i kroz razgovore sa ljudima iz opštinskih ogranaka SDA dobio sam 21 od potrebnih 15 potpisa. Izborna komisija je bila egzekutor da niko ne ispunjava uslove, jer je definisano da predsjednik bude opet sadašnji predsjednik Bakir Izetbegović. Imao sam fotokopije ljudi koji su mi dali potpise i kada sam to dostavio, počeli su sa vještačenjem tih nominacija. Da se to desilo i kod potpisa za Bakira Izetbegovića, tu bi isto bilo more nepravilnosti, rekao je.

Objasnio je i način na koji je prag od 15 potpisa spušten kako Izetbegović ne bi imao protukandidata.

– Tako to tumači doktor pravnih nauka Pivić Nezir i željelo se spustii broj nominacija ispod 15. Predsjedici općinskih organizacija koje su oni postavili ne priznaju danas kao legalne predstavnike, nego im osporavaju pravo za nominiranje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Uputio sam žalbu i čekam odgovor. Nikada nisam dobio odgovor ni za moju kandidaturu. Unaprijed znam kakva će odluka biti. Očigledno je da se ne može promijeniti zahvaljujući velikom broju onih koji štite pozicije preko Bakira. Ovo ne ide u prilog SDA. Ne možemo ni javnosti pokazati da smo demokratska stranka, jer smo postali porodična stranka i to će ostaviti posljedice, kaže Mehmedović u intervjuu za N1.

Najnovije

Upravo su u BiH zabilježeni rekordi kakvi se ne pamte u historiji mjerenja temperature

Danas imamo jedan od najtoplijih decembarskih dana u historiji mjerenja temperature, prenosi BHMETO.ba. Banja Luka, Brčko, Bijeljina, Zenica... danas bilježe...