- Advertisement -

Mehmedović posjetio kompaniju Natron-Hayat u Maglaju

Preporučujemo

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović posjetio je danas kompaniju Natron-Hayat u Maglaju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz te kompanije, Natron – Hayat je vodeća je firma u Bosni i Herecgovini koja se zalaže da ekološka prerada drveta u papir ima višestruku ekonomsku vrijednost. Ovdje se sa preradom celuloznog drveta njegova vrijednost uvećava pet puta, što znači da se na taj način toliko povećava i dobit.

Generalni direktor Natron-Hayata, Mehmet Eray Nasoz sa svojim saradnicima Mirkom Stanićem i Azemom Mulasmajić, je upoznao Mehmedovića, povodom njegove posjete ovoj firmi, sa izazovima sa kojima se susreću u poslovanju.

„Ovo je veoma važna fabrika za regiju i BiH, ali se susreće sa nedostatkom sirovina za celulozu što je važan faktor za njen opstanak. Mi se suočavamo sa neuređenim sistemom u oblasti prerade drveta, jer zakon o šumama još nije donesen“, rekao je Eray Nasoz i dodao:

„Nezaštićenost izvozno orijentiranih privrednih subjekata, poremećaj na tržištu nakon velike ekspanzije proizvodnje peleta, te izazovi slobodne trgovine između BiH i drugih zemalja je, pored ostalog, ono što utiče na naše poslovanje“.

Šemsudin Mehmedović je u razgovorima sa menadžmentom kojim je prisustvovala i Adisa Kokić Hinović, stručnjak za vanjsku trgovinu i međunarodne odnose rekao da će, kako je navedeno u saopćenju, pružati podršku u rješavanju problema ove firme koja se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, te da će svojim znanjem i iskustvom tome i dalje doprinositi.

„Izražavam spremnost i odlučnost da se ubrza donošenje Zakona o šumama u BiH“, dodao je on.

Razgovarano je i o mogućnostima nabavke repromaterijala iz zemalja EU, kao i drugih sa kojima BiH ima slobodnu trgovinu, te o konkurentnosti proizvoda Natron Hayata.

Nakon razgovora Mirko Stanić, direktor proizvodnje je goste proveo kroz hale tehničko-tehnološkog procesa.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...