- Advertisement -

Mektić 2015: BiH spremna za izbjegličku krizu; Mektić 2018: BiH nema način da zaustavi migrante

Preporučujemo

Ministar sigurnost BiH Dragan Mektić izjavio je danas da BiH nema način da presiječe rutu i zaustavi migrante koji nadiru prema BiH i kojih je trenutno više pd 50.000 na ruti između Grčke i BiH.

On je rekao da se u rješavanje ovog problema trebaju uključiti sve države.

“Ako zatvorimo granicu, ni to neće riješiti problem jer u tom slučaju oni ostaju ovdje. Problem je na izvorištu i o tome sam govorio u Briselu i Beču. U rješavanje tog problema moraju se uključiti sve države jer je riječ o ozbiljnom problemu i ruti kojom migranti u BiH dolaze iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore”, upozorio je Mektić.

On tvrdi da ne može da se riješi taj problem jer, kako kaže, migranti neće da idu u postojeće smještaje, kao što je onaj u Salakovcu sa 150 mjesta, te smještaj u Delijašu.

“Oni hoće smještaj u centru Sarajeva, na autobuskoj stanici, kao i na autobuskoj stanici u Velikoj Kladuši. A mi ih ne možemo smjestiti ni uz granicu jer se tome protivi Hrvatska”, rekao je Mektić.

On je najavio da će do kraja sedmice biti urađen plan hitnih mjera, u pokušaju rješavanja tog problema, a čiji je prioritet pronalazak i određivanje smještaja za migrante.

Međutim, Mektić je u oktobru 2015. godine nakon sastanka koordinacijskog tijela za pitanja migracija u BiH, izjavio da je BiH spremna na eventualnu izbjegličku krizu.

On je tada izrazio zadovoljstvo urađenim pripremama u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u BiH.

“BiH je u potpunosti spremna, od samog ulaska izbjeglica, njihove evidencije, smještaja i svih koraka koje je potrebno poduzeti. Imamo odgovor i sa velikom sigurnošću mogu reći da možemo upravljati tom situacijom. To se odnosi i na sigurnosni segment, kako lokalnog stanovništva, tako i izbjeglica”, rekao je tada Mektić, te dodao da je “naša država na svim nivoima uradila sve pripremne radnje kako bismo eventualnu krizu dočekali spremni”.

Pročitajte:  Mektić prozvao Dodika zbog neuvođenju sankcija Rusiji: Imenovao je sam sebe za glavnog baju u Srbiji

(Index.ba)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...