Mektić: Dodik se genocidom obračunavao sa SDS-om, a SDS je stvarao RS

Preporučujemo

Član SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o posljednjim političkim dešavanjima i intervjuu za “Večernji list” koji je izazvao mnoge reakcije.

O intervjuu za Večernji list, Mektić je kazao:

- -

“Pazite, potrebno je to nekome jer tako odgovara pošto je Mektić otvorio pitanja koja ne odgovaraju mnogima, pogotovo SNSD-u. Idem sada korak dalje: Kada je Dodik govorio o Srebrenici tada mu je trebala podrška međunarodne zajednice. Kad god mu je trebalo da se obračuna sa SDS-om, onda je govorio da je genocid. Pjevao je pjesme, i na osnovu te pjesme i priče on je sa dva poslanika preuzeo vlast i Vladu. Znamo svi kako je dovedena na vlast ta Vlada. Kada mu je trebala ta podrška, rekao je da je Karadžić ukrao 36 miliona maraka, govorio je ‘Radovane predaj se u Haag’. Kada mu je trebala druga priča, kada je promijenio priču, onda je počeo studentske domove nazivati po imenu Radovana Karadžića i na taj način dodatno skrnaviti ime Karadžića”, kazao je Mektić.

Nakon toga, Mektić je kazao:

“Gospodo, zanemarimo Međunarodni sud u Haagu, i ja mislim da je to politički sud, zanemarimo presude domaćih sudova koji su izricali razne presude, ali haj’mo u korist ove katarze. Ko je nama namjestio ovaj zločin? Kako se ovo desilo? Što on to hoće da natovari SDS-u? Nije SDS nikad počinio taj zločin, niti bi ga ikad počinio. Određeni centri moći su to uradili, mimo znanja političkog rukovodstva. Ja sam imao priliku da sjedim 1995. godine kod Karadžića na Palama kada je padala Krajina, on objašnjava neke položaje oko Grahova, a ja znam da je vojska prešišala Petrovac. Nije čovjek imao informacije. Radovan kada je saznao za to što se dogodilo, rekao je: Ovo je naš kraj. Pa ko je to uradio onda? Ama ko je osmislio to? Čije je to ideja bila? Šta će nama taj zločin dole? Kazao sam još u tom intervjuu da sam za to da se mi obračunamo s tim kao nosioci tog vremena, da sutra za 20-30 godina našoj djeci niko ne pripisuje te stvari. To sam govorio i uvijek ću govoriti u kontekstu.. On se sa genocidom u Srebrenici obračunavao sa SDS-om”, poručio je Mektić i nastavio:

“Uvijek ću ponavljati tu priču, tog njegovog obračuna i genocida sa SDS-om. SDS je stvarao RS, a on je u to vrijeme bio poslanik u NSRS i svaki put bio opozicija u RS. Jel li svaki put bio opozicija za Vens-Ovenov plan? Nije krivo političko rukovodstvo, krivi su neki drugi za to, ali dajte da mi to raščistimo između sebe. Vi kada uzmete presude Međunarodnog suda pravde za Srbiju, Srbija je izvučena iz te priče. Nije osuđena za genocid naravno, ja to podržavam i bio sam protiv gluposti koju je vodio Bakir Izetbegović oko one revizije. Ja sam četiri godine nosio pušku, borio se i nema gdje nisam bio. Ja nemam veze s tim, niko mi nije govorio, rekli su mi: Ovdje ti je rov, udri i ne daj tamo”.

- -

Mektić je kazao da je “SDS stvorio RS i sada nosi teret toga”.

“Kada je SDS pravio RS, kakva bi RS bila da je na čelu toga bio Milorad Dodik, Nikola Špirić, Stevandić, Galijašević i svi ovi veliki branioci RS. Znate gdje bi bila? Ne bi bila tačka od RS-a. SDS je stvorio i nosi teret toga. Dodik je uvodio sankcije SDS-u sa Miloševićem, slabio moć RS-a vojnu i političku da bi se domogao vlasti sa Bošnjacima, dva poslanika”.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...