Mektić o Lukačevim navodima: Zloupotrijebio je svoju poziciju, napravio profesionalnu glupost

Preporučujemo

Na današnjoj pres-konferenciji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prozvao je ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektića u vezi ispavljivanja zolje na zgradu Koncerna “Agram” u banjalučkom naselju Borik 31. marta. Kako je kazao Lukač, Aleksandar Radić koji se sumnjiči za ovo djelo, uživa Mektićevo povjerenje.

“Ministar Lukač proziva mene već ne znam koje vrijeme i ne znam zašto me sve nije prozvao samo kako bi sa sebe skinuo vlastitu odgovornost zbog toga što je MUP Republike Srpske kriminalizovan do te mjere da tamo upravljaju organizovane kriminalne grupe”, kazao je Mektić na pres-konferenciji nakon današnjeg obraćanja Lukača, prenosi N1.

- -

“Iskoristio je priliku da kaže da Mektić ruši institucije RS. To mi nije nikad palo na pamet niti bih to kad učinio. To ne treba ozbiljno uzimati što Lukač zloupotrebljava predizbornu situaciju, ali nadamo se da je to do 7. oktobra, pa će se sve promijeniti. Preko Lukača ćemo raščistiti mnoge kriminalne afere i morat će da da odgovor na mnoga pitanja u vezi sa zataškavanjem ozbiljnog kriminala i ubistava, između ostalog i Davida Dragičevića”, naveo je Mektić.

Današnju pres-konferenciju Lukača, Mektić je opisao kao “skandaloznu”.

“Pokušali su da prikriju ubistvo Davida Dragičevića. Ne vjerujem uopšte u priču ministra Lukača. Ja ću vjerovati onog momenta ako bude podignuta optužnica. Mislim da je Lukač zloupotrijebio svoju poziciju, napravio profesionalnu glupost”, poručio je Mektić.

Komentarišući okupljanje građana 5. oktobra “Pravda za Davida” Lukač je danas rekao da ovaj skup nije zvanično najavljen i da prema informacijama koje ima na tom skupu mogu da pojave navijačke grupe i osobe koje imaju problematičnu prošlost i mnogi od njih treba da dođu iz FBiH.

- -

Odgovarajući na ove Lukačeve tvrdnje, Mektić kaže da je “u prethodna dva izborna ciklusa, 2014. i 2016., MUP RS dovodio te skupine koje su ovdje trebale da izazovu incidnete”.

“Vi se sjećate Kozaka, 120 kojih je došlo ovdje, koje je MUP RS prevezao i trebali su ovdje da izazovu ovdje incidente”.

Kako tvrdi, 2016. godine “istaknute navijačke grupe su od SNSD-a bile plaćene i došle u RS sa namjerom da izazovu incident”.

“Našli smo osobu koja ih je platila. Nama nikakvi incidenti ne dogovaraju, želimo da u demokratskoj atmosferi građani izađu na izbore i glasaju po svom političkom opredjeljenju. Pokušava se opet proizvesti strah kod stanovništva. Ministre Lukaču, ako imaš takva saznanja, ona mogu biti samo u režiji SNSD-a. To njima odgovara, nama ne odgovara. Mi ćemo na ovim izborima pobijediti i nemamo potrebu za bilo kakvim grupama”, poručio je Mektić.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...