Merhamet godišnju nagradu dodijelio Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari  

preporučujemo

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari ovogodišnji je laureat nagrade koju Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet dodjeljuje iz svoje Fondacije “Muradif Ćato”.

Kenan Vrbanjac, predsjednik MDD Merhamet danas je na svečanosti u Sarajevu uručio nagradu koju je u ime Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, primio Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora ove institucije.

Merhamet kao dobrotvorno društvo je prepoznatljiv kako u BiH, tako i izvan nje uglavnom po svojim humanim akcijama i oni su na sreću svih nas stimulativno djelovali na institucije i pojedince dodjeljujući ovakve nagrade. Izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu u ime Memorijalnog centra primiti nagradu – kazao je Hafizović i zahvalio se Merhametu što su izabrali ovu instituciju za dobitnika godišnje nagrade.

On je u obraćanju rekao da je “u vremenu nevolje i izazova za naš narod koji živi u istočnoj Bosni u trenutcima kada mnogi pomišljaju da smo zaboravljeni i ostavljeni, mi znamo da nismo jer imamo svoje prijateljem svoje institucije i organizacije, zajednicu koja naš narod u Srebrenici uvijek nosi u mislima i u srcu”.

Dodao je da su kroz Memorijalni centar uspjeli ne samo sačuvati sjećanje na genocid, ne samo boriti se za istinu i pravdu, već i ponuditi priliku generacijama koje dolaze da uče, rade i djeluju, da kroz ovu instituciju vide i život i obnovu zajednice u Srebrenici.

– Trebale su godine rada da dođemo do ovoga što imamo danas. Nelegalnog objekta u dvorištu Fate Orlović više nema, nelegalne ploče koja slavi ratnog zločinca na Studentskom domu na Palama više nema, u našoj zemlji je zakonom kažnjivo negirati genocid i umanjivati žrtve, zabranjeno je veličati zločince. U vremenu kada nam se čini da je cijela zemlja u krizi, zaboravljamo koliko toga smo učinili da danas Bosne i Hercegovine ima mnogo više na svakom njenom pedlju, nego što je bilo prije 10, 20 godina – kazao je Hafizović.

 

Vrbanjac je rekao da je Upravni odbor jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik njihove najznačajnije nagrade bude Memorijalni centar.

– Zaista nam čini zadovoljstvo jer u jednom momentu kada svi negiraju, ne svi, nego srpska strana. kada negira genocid, moramo da stanemo uz ljude, da se ne zaboravi i ne ponovi ono što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da budemo uz naše ljude ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i širom naše BiH. Ovo je još jedan pečat na to da je Merhamet uvijek uz naše ljude, uz pravdu i da doprinosimo svemu onome što vrednuje bošnjačke kvalitete – rekao je Vrbanjac.

On je naveo da je dodjelom nagrade Merhamet želio pružiti bezrezervnu podršku Memorijalnom centru i na taj način poslati snažnu poruku onima koji negiraju genocid i koji su iz faze poricanja prešli u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca.

 

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...