- Advertisement -

Merhametu se do sada obratilo 400 migranata za pomoć: Potrebna hrana smještaj, odjeća i obuća

Preporučujemo

HO „Merhamet“ MDD i njegove organizacione jedinice širom BiH prate situaciju vezanu za novi migrantski talas preko naše zemlje prema državama Evrope.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić naglašava da se  organizacionim jedinicima ove humanitarne organizacije, prije svega osnovnim odborima „Merhameta“, migranti prijavljuju za pomoć u hrani, odjeći, obući i smještaju.

– „Merhamet“ ne raspolaže sa smještajnim kapacitetima, ali smo svim migrantima koji su se do sada obratili „Merhametu“ pomogli u hrani, odjeći, obući, ćebadima i sredstvima za higijenu.  To ćemo i ubuduće činiti – izjavio je Šahić.

Prema njegovim riječima, do sada se „Merhametu“ za pomoć obratilo između 350 i 400 migranata.

Svima smo izišli u susret, u skladu s našim mogućnostima. „Merhamet“ ima dovoljno kapaciteta da logistički podrži i veći broj migranata. Ukoliko se broj migranata u našoj zemlji bude znatno povećavao, obratit ćemo se nadležnim institucijama za sufinansiranje u pripremi toplih obroka za migrante i nabavku sredstava za higijenu.

Inače, „Merhamet“ je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Uposlenici „Merhameta“, shodno sugestijama Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za za poslove sa strancima BiH, migrante usmeravaju kod nadležnih institucija za registraciju kako bi mogli ostvariti svoja prava – kazao je Šahić i podsjeća da Služba za poslove sa strancima BiH upozorava da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ukoliko uoče migrante.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...