Merkel: Vrijeme je da se riješi arbitražni spor između Slovenije i Hrvatske

Preporučujemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila spremnost Berlina da doprinese rješenju slovensko-hrvatskog problema oko granice i arbitraže, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bilo bi vrijeme da se uz sva ostala aktuelna pitanja i to pitanje riješi”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s premijerom Slovenije Marjanom Šarecom u Berlinu.

- -

Naglasila je da je Njemačka u tome spremna dati “mali doprinos” objema zemljama.

Dodala je kako su imali priliku razgovarati o situaciji na Balkanu, napominjući da dvije zemlje u ovom regionu imaju mnogo zajedničkih tačaka.

Pohvalila je ekonomsku saradnju Njemačke i Slovenije te istakla da ta zemlja dobro štiti vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj od ilegalnih migracija.

Prvom radnom posjetom novog slovenskog premijera Njemačkoj, koja je glavni trgovinski partner Slovenije, dominirala su pitanja ekonomske saradnje, Brexita, migrantskog problema u EU-u te zaštite vanjskih granica Europske unije.

- -

Šarec se složio s njemačkom kancelarkom da je za postojeće probleme potrebno naći zajedničke odgovore i primijeniti princip solidarnosti.

Šareca je u Berlinu primio i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...