Metiljević: RS živi na račun FBiH, dobivaju 30% našeg novca

Preporučujemo

 

Asim Metiljević, ekonomski analitičar govorio je u emisiji „Dobar dan BiH“ o ekonomskoj situaciji Bosni i Hercegovini.

Metiljević je naveo kako je bh. entitet RS u prethodnih devet mjeseci skupio 8,5 milijardi fiskalnog prometa, dok je Federacija u istom periodu skupila čak 46 milijardi.

Federacija BiH pet i po puta više prikuplja i uplaćuje novac, a dobiva dva puta manje novca. Prema ranijem modelu, RS je dobivala 1/3, a Federacija 2/3. Sada RS živi na teret Federacije. Korekcija bi morala ići tako da se najmanje 30 posto sadašnjeg novca oduzme RS i preda Federaciji, ali imamo na sceni nešto suprotno, a to je legalna pljačka. Aktuelna vlast dala je Dodiku kompletan finansijski sektor pod kontrolu. Ima ministra finansija, predsjednika Fiskalnog vijeća i direktora UIO i oni štimaju podatke i preglasavaju Bošnjake. Sarajevo je samo prikupilo 13,6 milijardi, što znači 1,5 puta više nego RS. Svaka treća marka se obrće u Sarajevu, koje je postalo motorna snaga, ali je povik na Sarajevo da dobija najviše novca, što nije tačno – pojasnio je.

Dalje ističe kako su tri kantona sa bošnjačkom većinom, Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Zeničko-dobojski kanton skupili oko 28 milijardi prihoda, što je 60 posto od ukupnih prihoda.

Ta tri kantona više privređuju nego sedam ostalih. To pokazuje da je potrebna hitna reforma u finansijskom sektoru. Novi Grad Sarajevo prikupi 3,7 milijardi KM, što je impesivna cifra. Ilidža je veliki šok, skupila je za 9 mjeseci 3,4 milijarde, a Banja Luka koja ima tri puta više stanovnika nego Ilidža, skupila je 2,2 milijarde. U Sarajevu je došlo do eksplozije turizma, pod okupacijom smo turista, to je jedini glavni grad koji ima više stranih, nego domaćih turista – kazao je Metiljević.

Dodaje kako je došlo do stagnacije privrednog rasta, te da on neće biti ni približan kao prošle godine.

Naša privreda je izvozno orijentisana, a naša preduzeća bi bez Evrope crkla. Evropa stagnira, posebno Njemačka, naš najvažniji parnter. Ona je blizu recesije zbog niza okolnosti, energije, ratova, neki su tokovi presječeni. Federacija je jedna od najmanje zaduženih zajednica u cijeloj Evropi sa svega 30 posto GDP-a. EU je propisala pravila da se smatra da je do 60 posto zaduženja prihvatljivo. RS je na granici, nije toliko zadužena, ali ima dug. Imamo prednost jer je naš dug povoljan. Nije isto ako ste dužni 100 hiljada KM koje morate vratiti sutra ili za 10 godina. To su SOFT krediti, krediti MMF-a ERDB-a i to su najbolji krediti. To se odnosi na dugi rok otplate, niske kamate i nemamo problem sa vraćanjem novca. RS ima problem sa obveznicama. To su državne hartije vrijednosti koje država ima pravo prodavati. To je nepovoljan instrument gdje su kamate čak pet posto – istakao je.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...