Michel Franco dobio počasno Srce Sarajeva

preporučujemo

 

Meksičkom reditelju, scenaristi i producentu Michelu Francu večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF).

 

“Franco nije bio na prošlogodišnjem festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva bit će mu uručeno večeras u Ljetnom kinu, prije projekcije njegovog filma ‘Novi poredak’”, navodi se u saopštenju SFF-a.

 

“Novi poredak” je premijerno prikazan u Veneciji 2020. godine, gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u se prikazuje u okviru programa Open Air.

 

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku SFF-u.

 

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na SFF-u prikazan njegov prvi dugometražni film “Daniel i Ana”, koji je premijeru imao u sekciji “Directors’ Fortnight” na Filmskom festivalu u Kanu.

 

Na 23. SFF-u 2017. godine Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film “Avrilina kćerka”, prikazan u sklopu Open Air programa 23. SFF-a, osvojio je nagradu žirija sekcije “Un Certain Regard” na Filmskom festivalu u Kanu.

 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival se održava od 13. do 20. augusta.

 

 

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...