Ko od dijela Federacije pravi “migrantski depo”

Preporučujemo

Migrantska kriza koja u Bosni i Hercegovini iz dana u dan poprima sve veće razmjere, i prijeti da preraste u katastrofu, osim što je humanitarno i sigurnosno pitanje, postalo je i prvorazredno političko, na kojem se nastoji uloviti u mutnom.

Prednjači u tome svakako predsjednik RS Milorad Dodik.

Prijetnjama da neće dopustiti da na “teritoriji entiteta Republika Srpska” privremeni smještaj nađu migranti, te da će policija RS protjerati u Federaciju BiH svakog koji bude pronađen, Dodik šalje iznimno opasne poruke.

Uz to, poručio je da ukoliko Bosna i Hercegovina ne uspije zaštititi interese RS, onda RS nema koristi od takve države.

Naćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Ne želimo promjene u budućnosti strukture stanovništva. Nismo naivni da ne mislimo kada su Hrvatska i Mađarska zatvorile svoje granice, ne da niko da uđete u Evropu. Poduzećemo sve mjere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rješava ovo pitanje”, kazao je Dodik i zaključio kako je ovo “pitanje našeg načina života”.

Neodoljivo ova Dodikova izjava podsjeća na izjave mađarskog i slovačkog premijera Orbana i Fica, koji su prije tri godine kazali da migranti ne mogu ući u Mađarsku i Slovačku, jer “je to kršćanska zemlja bez džamija”. I niko, zanimljivo da ga prozove da je ksenofob. Naprotiv. Prelaze svi preko Dodikovih izjava kao da je rekao “dobar dan, kako ste”.

Za sada, pripadnici MUP-a RS na Palama, u Višegradu, Foči…prilikom slučajnih saobraćajnih kontrola pronalaze migrante, te ih predaju u nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH. To dalje znači da migrant završavaju u Delijašu, a potom se prebacuju u park kod Vijećnice.

Zašto je baš tu napravljen kamp, pitanje je za policijsko-obavještajne strukture, koje bi trebale ustanoviti ko ih tu dovodi, ko su “humanitarci/ke” koji se tu iznenada pojave, pa nestanu, koliko se naplaćuje za njihovo prebacivanje preko Višegrada do Sarajeva…A sve se obavlja mobitelima, telefonskim razgovorima.

S obzirom da se iz dana u dan broj migranata drastično povećava, ne treba iznenaditi da Dodik u cilju “zaštite našeg načina života”, duž cijele međuentitetske linije postavi policajce naoružane dugim cijevima. I to sa onih 2.500 koje je nedavno MUP RS nabavio.

Služeći se alibijem da “čuva RS od najezde migranata”, trajno će zadržati policiju RS naoružanu do zuba na međuentitskom razgraničenju. U početku će svako deseto vozilo koje dolazi iz Federacije BiH biti kontrolisano prilikom ulaska na “teritoriju RS”, a onda kako vrijeme bude odmicalo, zaustavljat će svako koje dolaze sa “susjedne teritorije” uz traženje “pasoša”.

Omeđio je dakle Dodik svoju “teritoriju”. Ne više entitet, ne više administrativnu cjelinu, već “teritoriju”. I postavio svoje “oružane snage” da čuvaju “granicu teritorije”.

Ako svi oni koje sebe vole zvati bošnjački i probosanki lideri ne vide opasnost u izjavama predsjednika manjeg bh. entiteta, i da uz svesrdnu pomoć svog najboljeg poslovno-političkog prijatelja Dragana Čovića koji je zaokružio svoju “terioriju” i samo treba da je legalizira, stvara na “teritoriji” države Bosne i Hercegovine gdje su Bošnjaci većina, “migrantske deponije” i “bošnjački geto” onda ne vrijedi ni pisati komentare, ni javno upozoravati. Ni apelovati.

Neki od njih (bošnjački i probosanski političari), na žalost svih nas, pretenduju da budu članovi Predsjedništva BiH, a ne vide šta im se događa u vlastitoj avliji i kakva opasnost prijeti ovoj zemlji. Važniji su im unutarstranački, a potom i oktobarski izbori. A to što se sve raspada nikom ništa. Valjda će doći UNPROFOR da nas spasi.

Najnovije

Tragedija kod Trebinja: Žena se popela na stijenu radi fotografiranja, pala i poginula

Tridesetogodišnja turistkinja iz Holandije poginula je u padu sa stijene na lokalitetu Klobuk kod Trebinja. Prema nezvaničnim informacijama, mlada žena...