Migranti sa broda Akvarijus biće prevezeni do Španije

Preporučujemo

Više od 600 migranata koji se nalaze na brodu Akvarijus u Sredozemlju konačno će moći da se iskrcaju pošto će ih italijanski brodovi prevesti do Valensije u Španiji, zemlji koja ih je prihvatila poslije odbijanja Italije i Malte.

Na brodu se nalazi 629 migranata koji su spašeni kod libijske obale. Spasio ih je brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane.

- -

Organizacija SOS Mediterane prenijela je preko Tvitera da će jedan italijanski brod dostaviti danas hranu do Akvarijusa, a da se kasnije planira prebacivanje migranata do Španije italijanskim brodovima.

Italija i Malta ovog vikenda odbili su zahtjev da brod pristane na njihovu obalu.

Brod Akvarijus tri godine polovi kod obala Libije, spašava migrante i uglavnom ih prevozi do Italije.

Međutim, ovog vikenda novi italijanski ministar unutrašnjih poslova, šef ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini (Matteo Salvini), odbio je da dozvoli brodu da pristane.

- -

Španija je juče ponudila da ih primi, ali je organizacija SOS Mediterane ocijenila da bezbjednosni uslovi nisu dobri da ih odveze do Španije. Malta je dopremila hranu i druge potrepštine tokom noći.

Lokalni zvaničnici na Korzici takođe su rano jutros ponudili da prihvate brod u jednoj od luka na tom francuskom ostrvu, ukoliko ne može da ode do Španije.

Italija, na čiju se teritoriju od 2013. godine iskrcalo oko 700.000 migranata, redovno optužuje Evropljane da okreću glavu i da su je ostavili da sama rješava migrantsku krizu.

Salvini je u predizbornoj kampanji govorio da će zatvoriti granice migrantima i upozorio da će, kad dođe na vlast, učiniti sve da spriječi iskrcavanja migranata u Italiji, posebno kada to čine nevladine organizacije koje patroliraju svojim brodovima kod Libije.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...