Migrantska kriza: Mirni protest u Sarajevu 6. jula

Preporučujemo

Predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać će 6. jula ove godine održati mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 10.30 sati zbog nerješavanja problema u vezi povećanog broja ilegalnih migranata na području grada Bihaća.

Iz Gradskog vijeće Grada Bihaća je pojašnjeno da su na vanrednoj sjednici 25. juna ove godine vijećnici donijeli nekoliko zaključaka o pitanju problema izazvanih povećanim brojem ilegalnih migranata na području Grada Bihaća.

- -

Jedan od zaključaka je bio da ukoliko Ministarstvo sigurnosti BiH u roku od sedam dana od dana održavanja sjednice ne odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata na području Unsko-sanskog kantona, predstavnici Grada i Gradskog vijeća će organizirati protest u Sarajevu ispred sjedišta Vijeća ministara BiH.

U saopćenju se navodi da Grad Bihać trpi najveću direktnu štetu zbog migrantske krize, a nadležne institucije BiH, unatoč apelima, molbama i zahtjevima, još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu.

“S obzirom na to da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu”, kaže se u saopćenju u kojem su pozvali i građane da im se pridruže na protestu.

U saopćenju se dodaje da su Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa danas još jednom pismenim putem od Vijeća ministara BiH zatražili prijem delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać u vrijeme zakazanih protesta, kako bi iznijeli svoje zahtjeve u smislu definiranja konkretnih mjera, nositelja aktivnosti, izvora sredstava i rokova za rješavanje problema nastalih povećanim brojem ilegalnih migranata na području grada Bihaća.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...