Mijatović za Raport: Tražit ćemo sankcije za one koji krše odluke SDP-a. Partnerima ćemo poslati jaku poruku

Preporučujemo

Pred SDP-om BiH je burna sedmica u kojoj će se održati sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora.

Nakon što je Predsjedništvo odredilo ministre za Vladu FBiH, brojne frakcije su krenule u svojevrsni bunt jer nisu prošli njihovi kadrovi i njihove zamisli.

Predsjednik Nermin Nikšić kazao je sinoć da svaki član ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali da se moraju poštovati odluke koje su odnijeli organi SDP-a.

Zanimljivo je da je sinoć vanrednu sjednicu održao i Gradski odbor SDP-a Banja Luka, a jedan od zaključaka bio je da će zatražiti sankcije za one koji su kršili odluke organa stranke.

Poznato je da bi Vojin Mijatović trebao biti jedan od ministara u Vladi FBiH i to za razvoj i obrt, a njegovo ime izazvalo je i brojne turbulencije unutar SDP-a.

Pitali smo ga šta očekuje od nadolazećih sjednice i kome se to spremaju sankcije.

“Na posljednjoj 31. sjednici Predsjedništva između ostalog donijeta je jednoglasna odluka da su predlozi za ministre u novoj Vladi FBiH biti Nerin Dizdar, Almin Hopovac, Vedran Lakić i Vojin Mijatović te prijedlog za premijera Nermin Nikšić.

Također jedan od zaključaka jeste i jasno opredjeljenje SDP BiH da se u punom kapacitetu podržava hitna uspostava Vlade FBiH u skaldu sa Ustavnim i zakonskim rokovima i u skladu sa potpisanim sporazumom sa već definisanim partnerima”, rekao je Mijatović, koji je potpredsjednik SDP-a.

On kaže da je jeste bilo diskusije oko pojedinih resora i raspodjele ovih dana, ali je to sve okončano predajom sastava Vlade od strane Nikšića predsjednici FBiH Lidiji Bradari koja je i donela odluku oko imenovanja Vlade FBiH.

“Bez dileme očekujem da će i dva potpredsjednika dati saglasnost i da ćemo u roku imati novu Vladu FBiH”, navodi on kratko komentirajući i potez Igora Stojanovića.

Kaže da očekuje da će u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva SDP-a biti razmatrano da li su neki funkcioneri prekršili donijete odluke organa SDP-a.

“Očekujem da vidimo da li je neko od imenivanih pojedinaca SDP BiH djelovao mimo odluka organa SDP BiH i ukoliko jeste trežit ćemo sankcije”, naveo je on.

Pored toga očekuje da puno jedinstvo partije.

“Iako je već vidljivo da su skoro sve organizacije SDP BiH održale hitne i vanredne sjednice i dale punu podršku predsjedniku Nikšiću”, kazao je on.

Puno se govori o tome da li će SDP okrenuti ploču i krenuti ka SDA, s obzirom na neke turbulencije u Osmorci.

Sudeći po odgovoru Mijatovića, SDP bi trebao ostati u Osmorci i predvoditi proces formiranja vlasti bez SDA.

“Očekujem u ponedjeljak jaku poruku SDP BiH prema koalicionim partnerima ali i međunarodnim predstavnicima, pogotovo našim prijateljima u američkoj administraciji, da smo ozbiljna politička partija i da završavamo proces političkih promijena koji je počeo pobjedom Denisa Bećirovića, a završit će formiranjem Vlade FBiH koju će voditi Nermin Nikšić sa svim našim partnerima”, zaključio je Mijatović u izjavi za Raport.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...