Milan Tegeltija imenovan za konzula BiH u Rijeci

Preporučujemo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je Milana Tegeltiju za novog konzula BiH u Rijeci.

– S obzirom na veliki broj pitanja novinara, mogu da potvrdim da me je Predsjedništvo BiH na sjednici 29. februara imenovalo za generalnog konzula BiH u Rijeci – potvrdio je Tegeltija za pojedine medije, nakon što je informaciju objavio portal Istraga.

- -

Istraga navodi da je Tegeltija imenovan, nakon što je Željka Cvijanović zaprijetila kolegama iz Predsjedništva Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću blokiranjem imenovanja ambasadora u Turskoj i Libiji.

Tegeltija je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Na tu funkciju podnio je ostavku nakon što su u javnost isplivali snimci njegovog telefonskog razgovora sa članicom VSTV-a prilikom kojeg dogovaraju imenovanje njene sestre na poziciju sudije u sudu u Banjoj Luci.

Prije toga, u centru pažnje dospio je i zbog poznate afere “Potkivanje”.

Tegeltija se od janara 2022. godine nalazi se na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

- -

– U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima – saopćile su američke vlasti.

Nakon povlačenja s funkcije predsjednika VSTV-a imenovan je za savjetnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH i aktuelnog predsjednika RS-a Milorada Dodika, a jedno vrijeme proveo je i na mjestu predsjednika FK Borac iz Banje Luke.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...