Milanović na samitu NATO-a: BiH je sigurnosni problem

Preporučujemo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se danas medijima u Madridu nakon završenog sastanka samita NATO saveza te je ponovo govorio o situaciji u BiH.

Na početku obraćanja, Milanović se osvrnuo na mogućnosti ulaska Finske i Švedske u NATO te je poručio kako lično nema ništa protiv toga, ali da je njegov interes Hrvatska.

“Ja sam više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku, ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije, ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je prvi interes Hrvatska”, rekao je Milanović.

Nakon toga, pojasnio je kako je na sastanku govorio o problemima u Bosni i Hercegovini.
“Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemima BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Poručio je kako je nekolicina zatucana predrasudama i fiks idejama.

“A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Vijeća kad su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...