Milanović optužuje Plenkovića: Mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije

Preporučujemo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović utvrdio je u utorak da se premijer RH Andrej Plenković utisnuo u Wikipediju političkog beščašća kao mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije, optuživši ga još jednom da je doslovno okupirao DORH i stavio ga pod svoj direktni nadzor.

Hrvatskog premijera proziva da se nije usudio niti jednom u Briselu glasno i jasno stati u odbranu stvarnih interesa hrvatskog naroda u BiH, a suštinski i interesa RH, jer političku drskost ostavlja za kućne potrebe.

- -

“Kako bi zaštitio sebe, AP-a, i svoju usku stranačku sljedbu od mogućeg kaznenog progona, osmislio je i inscenirao „demokratsku“ farsu te ne pitajući za interes države nametnuo Ivana Turudića za šefa DORH-a uoči samih parlamentarnih izbora”, navodi se u Milanovićevom saopćenju.

Plenkovića optužuje da “operacijom Turudić“ želi sakriti ili izbrisati sve tragove korupcije, kriminala i stranačko-političkog pogodovanja koji vode prema bivšim, ali i sadašnjim zvaničnicima njegove Vlade i stranke.

Donošenjem represivnog zakona o zaštiti svog lika i djela, Lex AP-a, Plenković daje Turudiću u ruke i zakonsku palicu kojom će se utjerivati ljudima strah u kosti, dodao je.

U zlo doba Andreja Plenkovića Hrvatska je postala najkorumpiranija u svojoj historiji, a nezamislivo je postalo stvarnost: ljubitelja i prijatelja kriminalaca, Turudića, zadužio je da se bori protiv kriminala. I to u trenutku kada niska njegovih izabranika čeka optužnice, a ostacima ostataka njegove „vjerodostojne“ Vlade prijete istrage, navodi Milanović.

- -

Za Plenkovića kaže da je lažov, politički fake koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroirani birokrat.

“U historiji hrvatske demokratije ostat će mjerna jedinica za političke podvale. Od prve laži koju je podvalio suptilno – da će mijenjati HDZ kako bi promijenio Hrvatsku, Plenković je stigao do besprizornog laganja ljudima u oči”, dodao je.

“Ujutro kaže da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića, popodne kaže da nije zatražio jer ne može. Laže identično kao Turudić kada u kamere govori da se nije vidio sa Mamićem i to samo sat vremena nakon što je s njim sjedio u automobilu”, navodi hrvatski predsjednik, dodajući da je laganje postalo službena politika njegove Vlade čiji članovi moraju ponavljati Plenkovićeve neistine, sami gazeći svoje dostojanstvo.

Plenkovića naziva samodopadnim manipulatorom koji državu koristi za lično pozicioniranje i promociju, napominjući da u osam godina vladanja, nema ni jedne odluke koju je donio a da prije toga nije izvagao svoj interes. Hraneći se danas briselskim uputama kao nekada kroasanima, spreman je, kaže, hrvatski državni interes gurnuti pod tepih samo da mu ime ostane u bubnju za popunjavanje evropskih fotelja.

Pa i dalje drsko i podmuklo napada hrvatske narodne zastupnike koji su, navodi predsjednik, branili hrvatske zakone i Ustav od njegove samovolje, etiketira ih proruskima, i to on koji je baš Rusima isporučio tada najveću hrvatsku kompaniju.

“I pri tome svojim prijateljima ispod stola omogućio milionsku zaradu, a državi priredio pravosudnu blamažu i moguću financijsku štetu u milijardama. Poslušno brinući o tuđim interesima, osramotio je Hrvatsku i kada je – opet samovoljno, kršeći Ustav – naredio da se u UN-u glasa protiv mira u Gazi”, ističe Milanović.

Plenkovića optužuje da je legalizovao političku trgovinu i hrvatsku državnu politiku pretvorio u sajam osobnih interesa, prenosi Hina.

Ugrabio je vlast i moć koja opstaje samo zahvaljujući podršci jeftinih saborskih etnobiznismena, uskočkih osumnjičenika i poneke političke lude, uz njihovu pomoć nasrće na nezavisne institucije države i pretvara ih redom u svoj stranački servis. A rijetkim institucijama koje su ostale izvan njegovog dohvata, poput Uredu evropskog tužitelja, prijeti dokidanjem ili ih bahato diskvalifikuje lažima, poput Vrhovnog suda, stoji u saopćenju.

Utvrdio je i da se Plenković umislio toliko da glumi sljedbenika Franje Tuđmana “sa kojim nema ama baš ništa zajedničkoga”.

“Bruto tonaža kojom se Plenković utisnuo u Wikipediju hrvatskog političkog beščašća istisnula je veliku većinu ostalih protagonista na nivo pukih natuknica”, zaključio je Milanović.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...