- Advertisement -

Milanović pisao šefu NATO-a o BiH

Preporučujemo

-BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protustavna i prema njihovom najvišem sudu, piše Milanović.

Predsjednik RH Zoran Milanović poslao je pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH, no u pismu je pak pomirljiv ton i nema spomena o vetu.

U pismu koje su Dnevnik.hr dobio na uvid piše kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a zahtjevom za punopravno članstvo, odabrali su novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa, motivirani ruskom agresijom na Ukrajinu. Nema spomena o vetu.

Predsjednik Stoltenbergu piše i kako je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a, te aktivno sudjeluje u misijama, poput one u Afganistanu – stoga sada očekuje od “saveznika da čuje i našu zabrinutost i kad god je to moguće, da nas podrži u tome.

Predsjednik RH je pojasnio i složenu situaciju u BiH koja direktno utječe i na Hrvatsku. Milanović piše kako je BiH država čija stabilnost ovisi o “jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to je definirano u Daytonskom/Pariškom sporazumu.

Hrvatskoj, koja dijeli preko 1000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda”, a da pogoršanje situacije tamo, ugrožava i našu sigurnost.

-Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena izbornog zakona.

Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protustavna i prema njihovom najvišem sudu, piše Milanović. Dodaje kako smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

-Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje, upozorava Milanović i moli glavnog tajnika Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO-
a.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...