Milanović: Trebali smo biti neutralni po pitanju rezolucije o Gazi

Preporučujemo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je hrvatsko “ne” u vezi rezolucije u Gazi, smatrajući da je njegova zemlja trebala biti suzdržana.

On je izjavio kako nije bio informisan oko ovog pitanja, iako je prema Ustavu i zakonu to trebao biti, te kako bi on sugerisao neutralan stav.

- -

Negativni glas, prema njegovom mišljenju, ostavlja Hrvatsku sigurnosno ranjivom, zbog čega je trebala biti suzdržana.

“Nema dogmi. Ni Palestina ni Izrael ni Washington ni Moskva… Sve, osim nekih temeljnih ljudskih vrijednosti oko kojih bismo se trebali složiti, je tema za razgovor, a ne kako je jučer rekao predsjednik Vlade zašto to preispitujemo. Preispitujemo. Zato jer smo u takvom društvu. Nema diktature”, istakao je Milanović.

Naglasio je da nikada nije obvezivao Hrvatsku glasom kao što to radi premijer Andrej Plenković.

“Način na koji Hrvatska misija i njezin predstavnik, koji očito sluša samo Plenkovića, legitimirao Hrvatsku – nije dobro, zbog načina na koji je odluka donesena bez konsultacija predsjednika Republike”.

- -

Podsjetimo, glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju koju je u ime Arapske lige predložio Jordan, a koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje. Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su glasale protiv usvojene rezolucije.

Uz Izrael, SAD i Hrvatsku, od članica EU-a protiv rezolucije su glasovale Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali su Slovenija, Francuska, Irska i Belgija bile “za”.

(Vijesti.ba)

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...