Milanović u Sofiji: BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su već trebale biti u EU

Preporučujemo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas u Sofiji da su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora trebale već biti u Evropskoj uniji.

Istakao je da je evropska integracija zemalja zapadnog Balkana ključna za stabilnost i prosperitet okružja.

Hrvatski predsjednik poručio je to na zajedničkoj konferenciji za medije s bugarskim kolegom Rumenom Radevom u Sofiji, poručivši kako Bugarska nije primljena u šengen jer je konkurencija, pri čemu se argumentacija o evropskim vrijednostima koristi kako bi se kamuflirali konkretni finansijski interesi.

Evropsko vijeće dalo je zeleno svjetlo hrvatskom ulasku u šengen početkom decmbra prošle godine, ali je na istom sastanku Austrija blokirala bugarsko i rumunsko pristupanje šengenu, a Nizozemska samo bugarsko.

Beč je to argumentovao nekontrolisanim priljevom ilegalnih imigranata kroz te zemlje, a Amsterdam korupcijom i stanjem ljudskih prava u Bugarskoj.

Milanović je kazao kako o toj temi treba govoriti otvoreno kao i o nizu drugih stvari o kojima se u EU govori zatvoreno, prikriveno, katkad i cinično, prenosi Hina.

Prepreku evropskom putu Sjeverne Makedonije predstavlja i spor sa Sofijom. Sofija, između ostalog, traži da bugarska nacionalna manjina uđe u ustav, a Radev je istaknuo kako je to potrebno da bi se ispunili kopenhaški kriteriji u području ljudskih prava.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...