Milićević: Oni koji krše mjere izolacije će krivično odgovarati, neka se objave njihova imena

Preporučujemo

Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević je kazala da je Štab civilne zaštite uputio preporuku, kojom se preporučuje inspekcijskim organima i policiji da potiv osoba koje krše mjere izolacije, pored prekršajnih mjera, koriste odredbe Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja i širenja zaraze, te sprječavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti.

Ta je mjera uslijedila nakon niza kršenja odredbi o samoizolaciji osoba koje su ušle na prostor BiH.

– Pozivam ljude da ne krše odredbe samoizolacije i da ne dovode u pitanje svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih i svoje okoline. U tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, te mjesto prebivališta osoba koje ne postupaju po odredbama o samoizolaciji – kazala je Milićević.

Preporučuje se kantonalnim, općinskim i gradskim štabovima civilne zaštite da sagledaju mogućnost pronalaska prostora za smještaj i izolaciju lica koja prekrše mjere.

Vlada FBiH, dodala je, provodi aktivnosti s ciljem saniranja ekonomskih posljedica koronavirusa, te građane pozivaju da prijave sve one koji se ne pridržavaju zapovijedi.

– Dva veća klastera vezana su za događaje u Konjicu. Do sada je 22 potvrđena slučaja, a evicentirana su tri generacijska kontakta. U slučaju Mostar šest je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera. Ukupno su evidentirana tri smrtna slučaja. U FBiH broj testiranih je 444, broj novih slučajeva je četiri, ukupan broj slučajeva je 52, a broj umrlih je tri – potvrdila je Milićević.

Najnovije

Ovo je mapa ruskih napada na Ukrajinu: Evo šta su sve Rusi zauzeli

Ilegalna i ničim izazvana invazija na Ukrajinu se nastavlja. Mapa ispod je najnovije obavještajne službe odbrane o situaciji u Ukrajini -...