Milijarder Soros u Davosu najavio propast Trumpa, Facebooka i bitcoina

Preporučujemo

Američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je danas u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin, piše index.hr.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, “opasnost po svijet”.

- -

Okomio se i na Rusiju, njenog predsjednika Vladimira Putina i njegovu “mafijašku državu”, kako ju je nazvao, u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu. Za Trumpovu administraciju je rekao da također želi stvoriti mafijašku državu koja guši ljudska prava, ali ne uspijeva u tome zbog snage američkih institucija.

Kritikovao je Trumpa i zbog Sjeverne Koreje, tvrdeći da su SAD “na putu prema nuklearnom ratu zato što ne želi prihvatiti da je Sjeverna Koreja postala nuklearna sila”. SAD bi mogle preventivno upotrebiti nuklearno oružje, što znači da bi “počeo nuklearni rat kako bi spriječio nuklearni rat, što je očito kontradiktorna strategija”.

Ipak, zaključio je da je opasnost koju Trump predstavlja “čisto privremeni fenomen koji će nestati 2020. ili čak ranije”, ako demokrati uvjerljivo pobijede na parlamentarnim izborima ove godine.

Dodao je i da koristi svoju Zakladu otvorenog društva i milijarde dolara koje je na nju prebacio kako bi “zaštitio demokratska dostignuća iz prošlosti”.

- -

“Ne samo preživljavanje otvorenog društva, već preživljavanje čitave naše civilizacije je na kocki”, a Trump i Kim Jong-un imaju mnogo veze s tom opasnošću, dramatično je zaključio Soros. Kritizirao i Facebook, Google i bitcoin

Pred prisutnima koji su bili zuzeti prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, George Soros napao je i divove Interneta Facebook i Google.

Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984.”.

“Činjenica da su oni gotovo monopolistički distributeri, čini ih javnim komunalnim uslugama i trebalo bi ih podvrgnuti strožim regulacijama, usmjerenima na održavanje konkurencije, inovacije i univerzalnog javnost pristupa.”

U isto vrijeme, predvidio je da će Facebook “ostati bez ljudi koje može pridobiti u manje od tri godine”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je on dok su divovi Interneta ondje poslali armadu predstavnika. Na upit o bitcoinu rekao je da “to nije valuta”, komentirajući da je njezin čest rast “tipičan balon od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u “strmoglavi pad” bitcoina, prije u postepeni.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...