Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek pa da je crkva iznad države

Preporučujemo

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika ove države Mila Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

 

Đukanović je kazao kako njegova zemlja stalno radi na provedbi i zaštiti ljudskih prava te da su te vrijednosti osnov pregovaračkog postupka Crne Gore i Evropske unije.

- -

Za novi zakon je kazao da se njim na pravi način uređuje odvojenost vjerskih zajednica od države te da je na njemu rađeno pet godina.

“Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja, Crna Gora se suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice i s brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava otimati crkvenu imovinu i mijenjati njihovu višestoljetnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora provodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode”, kazao je on.

Dodao je kako se zbog svega toga država suočava s višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana.

“Crna Gora je ovim zakonom potvrdila da je građanska država i zbog toga se suočava s udarima na svoj pravni poredak”, zaključio je Đukanović potcrtavajući kako je koncept multietničke i građanske demokratije jedini moguć na Zapadnom Balkanu.

(Klix)

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...