MILO IS BACK Crna Gora trpi posljednje dane kvislinške vlade!

Preporučujemo

Milo Đukanović, aktuelni predsjednik Crne Gore zadržao je politički rejting kod građana ove države, pokazuje prošlomjesečno istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).
Prema tom istraživanju Đukanović bi osvojio minimum 41 posto glasova građana ukoliko bi se danas održali izbori u Crnoj Gori.

Dakle, rezultate djelovanja Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista od nezavisnosti Crne Gore do posljednjih izbora građani uveliko cijene i danas. Jer, Đukanović je u tom periodu uspio oteti crnogorsko društvo iz kandži velikosrpske politike, odnosno krnje Jugoslavije koja je jedino bila dobra za zvanični Beograd.

U godinama poslije nezavisnosti i pored konstantnog miješanja srpsko-ruskih snaga u unutrašnje procese Crne Gore, Đukanović je radio za dobrobit građana i same države Crne Gore.

Prvo se borio s ruskim milijarderima, koji su u službi ruske politike pokušali pokupovati sve što vrijedi u Crnoj Gori. Nisu uspjeli, odnosno Milo ih je zaustavio i vratio tamo odakle su došli.

Potom su DPS i Đukanović poveli Crnu Goru ka euroatlantskim integracijama. I tu je bilo teških prepreka i opasnosti čak i po opstanak Crne Gore. Potpomognut kadrovima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, politički establišment Srbije konstantno je bio prepreka tom putu.

Subverzivnim i raznoraznim drugim akcijama Srbija je u kontinuitetu napadala Đukanovića.

No, svi ti napadi odbijeni su. Đukanović je pokazao ostatku Balkana šta za neku državu znači biti lider koji vodi ka njenom uspjehu. Pored svih zavrzlama i čarlama odveo je Crnu Goru pod kišobran NATO-a i zauvijek onemogućio Srbiju da pokori Crnu Goru.

Od tada je Crna Gora sigurna u svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Krenule su investicije i demokratija se u obnovljenom crnogorskom društvu mogla početi razvijati.

Kada je isposlovao NATO, Đukanović se okrenuo vjerovatno svom posljednjem političkom projektu. Uvođenju Crne Gore u Evropsku uniju. Pregovori o pristupanju Crne Gore EU traju od 2012. godine i išli su vrlo dobro dok je DPS predvođen Đukanovićem vodio procese. Bilo je to vrijeme stabilne Crne Gore, u kojoj unutrašnja previranja nisu zaustavljala evropski put.

Međutim, posljednjim trzajima, Srbija je uspjela, opet kroz djelovanje Srpske pravoslavne crke, da privremeno zaustavi taj put i na vlast instalira prosrpske kadrove, koji bi Crnu Goru vratili stotinjak godina unazad, u mračnu prošlost. Iako su očekivali da će Đukanović gubitak izvršne vlasti pokušati vratiti s ulica i nasilno, doživjeli su još jedan poraz kada im je diplomatski pokazao šta su istinske evropske vrijednosti i kako se ponaša lider koji zna prepustiti vlast drugome.

Svjestan je bio Đukanović u tim trenucima da će Crna Gora proći nekoliko mjeseci, možda godinu nazadovanja, ali da kvislinška vlast vođena popovima SPC-a neće izdržati dugo. Čekao je, demokratski se spremao.

I uskoro će dočekati. Sudeći po istraživanjima javnog mijenja, ali i generalno političkom haosu koji vlada u Crnoj Gori, neće biti iznenađenje ako se DPS i Đukanović vrate na kormilo Crne Gore.

Jer, iza Đukanovića i njegove stranke su rezultati, ulazak u NATO, otvorena vrata EU, riješena pitanja sa svim susjedima osim sa Srbijom. Nedavno sam prognozirao da bi vlada pročetničkog lidera Zdravka Krivokapića mogla okončati svoje postojanje nekada sredinom jeseni. Procesi u crnogorskom društvu sada mi daju za pravo da bi ljetne vrućine mogle odnijeti tu vladu i prije jeseni.

A onda ćemo ponovo gledati Crnu Goru kako pokreće motore razvoja i nastavlja svoj diskurs ka razvijenom svijetu. Odlaskom postojeće izvršne vlasti skoro sam siguran u paramparčad će biti razbijeni snovi SANU-a, srpske politike i crkve o stvaranju ‘srpskog sveta’ na trouglu Beograd – Banja Luka – Podgorica.

Milo Đukanović i njegova stranka vratit će se do kraja ove godine da završe započeto. A kada Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije, uz članstvo u NATO-u, cijeli region će biti puno mirniji.

Vjerujem da agresivna srpsko – crkvena politika neće imati usuda da se ponaša agresivno kada izgubi vlast, već da će je poput Đukanovića predati građanski, demokratski i ljudski.

Milo is back, a čini mi se da je Crna Gora vapila u mjesecima iza nas za tim povratkom.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...