Minimalan broj ljekara napušta TK

Preporučujemo

Prema podacima Ljekarske komore Federacije BiH broj ljekara koji su prošle godine napustili našu zemlju, veći je nego godinu ranije. I dok je trend povećanja odlaska i ljekara i medicinskih ljekara evidentan u skoro svim kantonima, Univerzitetski klinički centar u Tuzli, kao jedan od najvećih u regiji, ne susreće se sa tom problematikom.

Prosječna plaća ljekara opće prakse u Federaciji je nešto više od 1 000 maraka, dok specijalisti rade za oko 1 500 maraka. U manjem bosanskohercegovačkom entitetu, plaće su znatno manje. To su glavni razlozi masovnih odlazaka ljekara u zapadne zemlje. Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli se, prema tvrdnjama direktora Nešada Hotića ne susreće sa odlivom osoblja, iako je ovaj trend u zdravstvenim ustanovama u ostatku naše zemlje povećan.

- -

„Što se tiče odlaska ljekara mi zaista tu nemamo značajan problem. U proteklih nekoliko godina šest ili sedam ljekara je otišlo iz naše ustanove. Neki od njih su se i vratili, a i ostali daju naznake da bi se vratili“, kaže prof.dr. Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla, prenosi Federalna.

Razlike u plaćama medicinskih tehničara za koje je također primjetan odlazak iz naše zemlje kreću se u rasponu od pet do 10 posto, što zavisi od kantona do kantona. I dok medicinske sestre i tehničari odlaze iz drugih kantona, u Tuzlanskom se zapošljavaju mladi kadrovi.

„Možda imamo dva ili tri slučaja godišnje na pojedinim klinikama, ali isto tako stotine njih mladih željnih rada, željnih afirmacije i svega onoga što donosi zaposlenje u ovakvom vremenu čekaju i mi zaista sa zanavljanjem kadra nemamo problema“, kaže prof.dr. Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla.

U prilog ostanku ljekara i medicinskih tehničara u tuzlanskom UKC-u, govore i projekti zapošljavanja koje nekoliko godina unazad realizira Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo zdravstva. Stoga, kako navodi resorni ministar ljekari ne odlaze.

- -

„Kada je u pitanju odlazak ljekara ja mogu reći sa zadovoljstvom da je to minimalan broj. Također, mogu reći da odlazak zaposlenih ljekara nije evidentiran. Ovdje govorim o zdravstvenim ustanovama na području cijelog Tuzlanskog kantona“, rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

U narednom periodu u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli će zaposlenje po već pomenutom projektu naći još dvadesetak ljekara.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...