Ministar Bukvarević na sastanku s demobilisanim borcima u USK

Preporučujemo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević današnjim je sastankom s demobilisanim borcima u Unsko-sanskom kantonu (USK) počeo obilazak svih kantona i razgovore o implementaciji Zakona o pravima demobilisanih boraca, koji je donesen na nivou Federacije BiH. Posebno su razmatrane mogućnosti  po pitanju inicijative o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima, kako bi se obuhvatili i branioci mlađi od 57 godina, a koji su u stanju potrebe.

“Ovo su teme o kojima ćemo razgovarati u svim kantonima, pa smo počeli s demobilisanim borcima Petog korpusa Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać. Predložit ćemo da se pokušaju ujednačiti ta prava u svim kantonima, te koristimo i priliku da odgovorimo na neka operativna pitanja predstavnika gradskih i općinskih službi za boračko – invalidsku zaštitu. Dali smo preporuke da kantoni kroz izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima prioritetno rješavaju pitanja zapošljavanja boraca, odnosno da predvide određena sredstva za zapošljavanja boraca. Zatim da se kroz izmjene ovog zakona obuhvate teško oboljeli borci, koji ne mogu privređivati i da se sagledaju sve mogućnosti da se pomogne ostalim demobilisanim borcima u stanju potrebe”, riječi su federalnog ministra Bukvarevića.

- -

Ministar za pitanja boraca i ratnih – vojnih invalida USK Ermin Zulić istakao je kako Vlada USK posebnu pažnju posvećuje boračkoj populaciji, ali i da se suočava s nagomilanim dugom iz prethodnog perioda.

“Nažalost, godišnji budžet našeg ministarstva je oko četoro miliona KM, a toliko je i akumuliranog duga. Naši borci po nekoliko godina ostvaruju svoja prava i tu imamo najveći problem. Nove obaveze uslovile su i povećanje Budžeta za narednu godinu i učinit ćemo sve da realiziramo određene naknade. Ovo je zapravo samo početak rješavanja velikog problema zanemarene populacije i vjerujem da će nadležne kantonalne institucije, ali i lokalne zajednice, dati maksimalni doprinos”, dodao je ministar Zulić.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić naglasio je kako se ovim zakonskim rješenjem trenutno zbrinulo oko 20 hiljada najugroženijih demobilisanih boraca, s realnom intencijom da se kroz narednih pet do sedam godina isto osigura za sve branioce.

“U međuvremenu ćemo nastojati preko kantona i lokalnih zajednica obezbijediti najugroženiju kategoriju boraca do 57 godina starosti, jer trenutno nemamo drugog rješenja, odnosno nemamo dovoljno sredstava. Moramo se svi uključiti i dati doprinos kako bismo vratili dostojanstvo onima koji su branili državu”, rekao je Abdić.

- -

Predstavnici boračkih organizacija i udruženja imali su brojne sugestije, a posebno nezadovoljstvo ovaj put su istakli demobilisani borci mlađi od 57 godina, koji ne mogu ostvariti prava na naknade putem nedavno donesenog federalnog Zakona o demobilisanim borcima, nego će zavisiti o stanjima u kantonalnim budžetima.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...