Ministar Helez konačno shvatio da je Smajić u pravu

Preporučujemo

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je tokom posljednje posjete Republici Bugarskoj da Bosna i Hercegovina mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje.
Na izjavu ministra Heleza regovao je delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić koji je još krajem prošle godine upozorio da pitanje kontrole bh. neba i borba za zaštitu suvereniteta BiH u zračnom prostoru traje tri decenije. Prema njegovim riječima od 2019. godine počinje realizacija plana da se kontrola bh. neba u potpunosti prepusti Beogradu i Zagrebu.

Helez je, inače, u novembru 2023. godine komentarisao tadašnje navode delagata Smajića, kazavši da to nije tačno i da “prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo nadzor bh. neba”, tvrdeći da se to može vidjeti u Ministarstvu odbrane, Centru, gdje se u potpunosti nadgleda nebo.

- -

– Kada sam prije godinu dana upozoravao da Bosna i Hercegovina mora kontrolisati svoje nebo, koje se trenurno kontroliše dijelom iz Beograda i dijelom iz Zagreba, ministar odbrane Zukan Helez obmanjivao je javnost i govorio kako ne govorim istinu i kako BiH kontroliše u potpunosti svoje nebo. Prije nekoliko dana kada sam pročitao da je Helez napokon shvatio da sam bio u pravu i ponovio ono što sam mu govorio prošle godine, ponovo se probudila nada da bi se stvari mogle pomjeriti u pozitivnom pravcu- kazao je Smajić.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...