Ministar Košarac vrši pritisak na namjensku industriju FBiH: Poslao inspekciju u Pretis

Preporučujemo

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije ukrajinskih vojnika koji raspakuju minobacačke granate 120 mm za koje su pritom naveli da su proizvedene u sarajevskom Pretisu, SNSD-ov ministar Staša Košarac se “bacio” u akciju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako javljaju mediji iz RS-a, naredilo je inspekcijski nadzor u Pretisu.

- -

Odlukom Predsjedništva iz 2015. godine izvoz je zabranjen u ratna područja. Države koje kupuju obavezuju su tzv. end user sertfifikatom da oružje i municiju proizvedenu u BiH neće preprodavati ili poklanjati trećim zemljama.

Ipak, kažu u ministarstvu, nema garancija da recimo zemlja članica NATO, kojoj je BiH izvezla oružje i municiju, kasnije tu robu neće isporučiti Kijevu, piše RTRS.

“BiH najviše izvozi u zemlje EU, SAD, Saudijsku Arabiju i zemlje regiona, a da li te države ispoštuju obavezu iz sertifikata, još ne znamo. Nemamo mogućnosti da na njihovoj teritoriji vršimo istrage, mi samo možemo da upozorimo, razgovaramo ili da zaustavimo izvoz, što bi bilo katastrofalno za namjensku industriju”, kaže Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara.

Mediji u RS-u pišu da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac “izrazio otvorenu sumnju da oružje i municija iz BiH preko trećih zemalja stiže na ukrajinsko ratište”.

- -

Zato je, kako kažu u ministarstvu, naložen vanredni inspekcijski nadzor i pojačana kontrola izvoza. Konkretno, u sarajevskom Pretisu gdje se proizvode minobacačke granate 120 mm koja se vidi na fotografiji.

“Preduzeli smo vanredni inspekcijski nadzor, otišli i pronašli tu seriju, znamo gdje je to otišlo. Obavićemo konsultacije sa tom zemljom krajnjeg korisnika da vidimo da li je stvarno to urađeno. Pisali su svi mediji da je to Pretis, ali ne bismo ništa prejudicirali”, kaže Mekić.

Prije nekoliko dana, na forumu u Tirani, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski za oružje i municiju obratio se zemljama zapadnog Balkana.

“Dotok municije direktno ugrožava našu situaciju na terenu i zato smo zainteresovani za kooproizvodnju municije s vama, naš tim će predstaviti detaljan plan o tome. Ujedno predlažemo da zajedno organizujemo poseban forum o odbrambenoj industriju između Ukrajine i zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Zelenski u Tirani.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najavljuju dodatne i oštrije kontrole u preduzećima koje se bave proizvodnjom i izvozom oružja i municije, piše RTRS.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...