Ministar obrane Zukan Helez primio ministra obrane Republike Slovenije Nj.E. Marjana Šareca

Preporučujemo

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra obrane BiH Aleksandrom Goganovićem, u utorak 28. studenog 2023. godine u službeni je posjet primio ministra obrane Republike Slovenije Nj.E. Marjana Šareca.

U izaslanstvima oba ministarstva bili su i veleposlanik R. Slovenije u BiH Nj.E. Damjan Sedar, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, generalni direktor Direktorata za politiku obrane MO R. Slovenije Roland Žel, savjetnik slovenskog ministra obrane general-bojnik Dobran Bođić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali suradnici.

- -

Na sastanku se razgovaralo o razvoju bilateralne vojne suradnje, u okviru koje se ove godine ostvaruje 16 zajedničkih aktivnosti te modalitetima provedbe slovenske pomoći u vidu donacije specijalnih vozila za vojnu policiju OS BiH, a u okviru NATO-ove inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH. Sugovornici su razmijenili stavove o sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te istaknuli značaj misije EUFOR-a u BiH za mir i stabilnost cijele regije, kao i ulogu slovenskih vojnika u toj misiji. Obostrano je istaknuta međusobna pomoć u situacijama prirodnih katastrofa, kao što su poplave u BiH 2014. godine, kada su u pomoć u sanaciji posljedica u BiH došli pripadnici Slovenske vojske te poplave ovog ljeta u Sloveniji, kada su OS BiH kao pomoć uputile ineženjerijsku postrojbu.

„U takvim okolnostima možemo se uvijek osloniti jedni na druge. Slovenija je jedna od najvećih zagovornica članstva BiH u eurotlantskim integracijama i drago mi jer da i na tom putu imamo pomoć Slovenije,“ rekao je ministar Helez.

Ministar Šarec je kazao da je zadovoljan napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem Europskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

„Slovenija je preuzela vođenje projekta jačanja kapaciteta vojne policije OS BiH. U vezi s tim realizirat ćemo i razvojne projekte prve pomoći i razvoja sigurne vožnje na području lokacije pojedinačne postrojbe vojne policije OS BiH. Razvojne projekte provodimo i u više općina u BiH, također u cilju što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno sudjelovanje u europskim i drugim međunarodnim projektima,“ rekao je ministar obrane Slovenije.

Zamjenik ministra obrane BiH Goganović zahvalio je gostima iz Slovenije na potpori puta BiH ka članstvu u EU. On je istaknuo da će BiH gajiti suradnju s NATO-om, a za sigurnosne izazove u Europi i svijetu je konstatirao da će se BiH uvijek zalagati za deeskalaciju i mir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...