Ministar odbrane Hrvatske otkrio da je učestvovao u agresiji na Mostar 1993.

Preporučujemo

U nekadašnjem koncentracionom logoru HVO-a za mostarske Bošnjake na Heliodromu, današnjoj kasarni “Stanislav Baja Kraljević” kod Mostara, otkriven je spomenik “Zore slobode”.

Radi se o svečanosti 32. godišnjice “Lipanjskih zora”, kojoj prisustvuju čelnici HDZ-a BIH i Hrvatske. Prisutnima se obratio i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić, koji je još jednom potvrdio učešće jedinic Hrvarske vojske u agresiji na Mostar 1993. godine.

- -

 

Anušić je inače rođeni Osječanin, te je kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a RH, Vojne policije i 3. Gardijske brigade, prošao brojana ratišta. A po vlastitom priznanju i mostartsko

 

“Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio ovdje 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, Hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vase vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima”, rekao je ministar odbrane Hrvatske.

- -

 

Inače, uloga HVO-a u akciji koju danas proslavljaju opisana je u dnevnicima oslobodilaca Mostara. U knjizi “Heroji Mostara” je opisano da su poslije ozbiljnih i sveobuhvatnih priprema, već u prvoj polovini juna 1992. godine organizovane su oslobodilačke akcije “Čagalj” i “Lipanjske zore”, koje su nagovijestile oslobodilački pohod branilaca Mostara, s ciljem da se srpsko-crnogorski agresor pobijedi i istjera iz Mostara. Tačno u tri sata ujutro, uz podršku artiljerije HVO, borci Mostarskog bataljona i pripadnici MUP-a RBiH preduzimaju ključnu operaciju oslobađanja i počinju odlučne borbe sa agresorom na istočnoj strani rijeke.

 

Neretvu su prešli čamcima, a na svakoj od ofanzivnih tačaka prelaza bilo je po stotinu pripadnika Samostalnog bataljona odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. Prema planu akcije, bilo je dogovoreno da nakon prelaska boraca na istočnu obalu Neretve, na isti način – čamcima, na svakoj od tačaka prelaza pređe i po 30 vojnih policajaca HVO sa zadatkom čišćenja terena, nakon što vojne snage prodru u dubinu terena koji je kontrolisala bivša jugovojska.

Najnovije

Udruženja žrtava odgovorila Karanu: Da smo uređena država sa Srbijom ne bi bilo saradnje do izručenja ratnih zločinaca

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa reagirali su na izjavu ministra unutrašnjih...