Ministar pozvao na proizvodnju vlastitih kondoma jer su im uvozni premali

Preporučujemo

Ministar zdravstva Zimbabvea David Parirenyatwa pozvao je proizvođače u zemlji da počnu proizvoditi kondome, pošto su oni koje uvoze iz Kine premali za lokalno stanovništvo.

On je to izjavio prošle sedmice u glavnom gradu Harare, prenose lokalni mediji. Uprkos tome što Zimbabve ima jednu od najvećih stopa HIV zaraženih u svijetu, većinu kondoma Zimbabve uvozi iz Kine.

- -

A to što se uvozi, prema ministru, ne zadovoljava standarde.

“Danas mladi preferiraju određene kondome, ali ih mi ne proizvodimo. Uvozimo kondome iz Kine, a neki se žale da su premali”, rekao je ministar i pozvao lokalne kompanije da počnu proizvoditi vlastite kondome.

“Ako želite da budete uspješni biznismeni, počnite ih proizvoditi”, rekao je. Kao odgovor na ovo, jedan kineski proizvođač najavio je proizvodnju kondoma u različitim veličinama kako bi zadovoljio potražnju.

Zhao Chuan, izvršni direktor Beijing Daxianga rekao je da kompanija ima “sposobnost i obavezu” da to uradi. S tim u vezi sprovest će anketu kako bi se spremili za buduću proizvodnju.

- -

Zimbabve ima jednu od najvećih stopa HIV zaraženih u zemljama subsaharske Afrike sa oko 13,5 posto zaraženih odraslih osoba. Korištenje prezervativa glavni je preduslov za sprečavanje širenja zaraze, a Zimbabve je među pet zemalja koje su najveći uvoznici kondoma u svijetu, prenosi RT.

M. I.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...