- Advertisement -

Ministar SBiH Aganović: Goražde 27 godina nakon agresije dobilo spomen-obilježje s uklesanih 2.115 imena poginulih boraca

Preporučujemo

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) na čijem se čelu nalazi ministar iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Edin Aganović zaslužno je što je Goražde nakon 27 godina od završetka agresije i 30 godina od prvog napada dobilo centralno spomen-obilježje, a na njemu je uklesano 2.115 imena poginulih boraca sa ovog područja.

Aganović navodi da je projekt izgradnje i rekonstrukcije centralnog spomen-obilježja „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ otvoreno u sklopu manifestacije „Dani otpora u BPK Goražde 2022” započeo 2019. godine.

Konačno je grad heroj dobio reprezentativno spomen – obilježje kakvo zaslužuju branitelji grada heroja. Izgradnja početa u 2019. godini u 2020. prekinuta zbog pandemije i nastavljena u ovoj godini i završena. Projekat je koštao oko 240.000 KM. Najveći dio sredstava obezbjeđen je iz budžeta ministarstva i dio od donatora, institucija i privrednih subjekata – istakao je ministar SBiH Aganović.

Spomen-obilježje šehidima i poginulim braniocima na kojem je ispisano 2.115 imena, kako navodi Aganović, treba da nam šalje poruku da su najhrabriji ginuli za ovu zemlju, te da njihova krv i žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni. Bosna i Hercegovinu, zemlja heroja ostavljena nam je u amanet da je čuvamo upravo zbog njih, onih koji su za nju život dali.

Autor idejnog i glavnog projekta je firma Aring d.o.o, a izvođač radova bila je firma GP “Drina”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...